Как "Свободна Европа" ще опровергаят съмненията, че работят за партийните интереси на "Да, България"?

13:50, 26 мар 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Коментар на правозащитника, журналист и издател на Marginalia Юлиана Методиева. Заглавието е на редакцията

 

Интернет изданието „Свободна Европа“ не правеше нищо особено като журналистика от старта си в края на януари до преди няколко дни. Сравнявала съм новините им с тези на останалите медии. Информацията на младия сайт, отключил надеждата на хиляди читатели, съхранили спомена за някогашната слава на Радио „Свободна Европа”, не беше белязана с новинарски ексклузивитет. Интернет е място, където се четат англоезични медии. Все повече българските колеги могат да се похвалят с добър рефлекс, преводачески умения и редакторски нюх кое е ценно за читателите им. Накратко, „Свободна Европа“ изглеждаше на играч, който тупа топката на терена, за

 да вкара страхотния си гол и да спечели играта

Гол ли беше публикуваната информация за апартаментите на Цветан Цветанов? Или автогол. Мога да заложа на второто. И не, че огромна част от медиите и политическата класа не бяха разклатени от изнесеното. Напротив. Според изследвания и политически изказвания, има сериозен потенциал апартамент гейт да нанесе необратими щети на управляващите. Тогава?

Иван Бедров и Полина Паунова никога не са крили пристрастията си. Политиците, които те харесват и подкрепят са същите, за които и аз съм гласувала на последните избори. Но, пита се защо марката „Свободна Европа“ се използва като гаранция за добре свършена работа и спазва стандарти за безпристрастност? В национален ефир Тихомир Безлов каза в прав текст, че журналистите от „Свободна Европа“ симпатизират на „Да България“. Пуснали новината за евтината апартаментна сделка на Цветан Цветанов когато ГЕРБ подписал съюз със СДС. По Дарик една от утвърдените журналистки Пролет Велкова задаваше на събеседниците си въпроса „Защо е задържана информацията за данъчната измама на вицепремиера и ако се прави  с оглед предстоящия евровот, не е ли това смущаващо?"

Слушателите и зрителите на национални медии станаха свидетели на

неочакван развой

на сюжета със строителната фирма „Артекс“ и парламентарния шеф на ГЕРБ. Стана ясно, че журналистите изменят на професията си, като представят за обективна информация фактология, укривана в джобовете им за удобен момент. Представете си, че докато те уцелят подходящия момент, за да си купят жилище, няколко семейства са принудени да плащат кървави пари на фирма-играч с властта! Който е събирал средства за дом и знае как се затъва в невъзвращаеми кредити, би ме разбрал. Днес вече от фирмата „Артекс“ няма да си закупя нищо, защото вече знам, че тя ме гледа в очите и ме лъже. И в това е провалът на журналистите от възстановената „Свободна Европа“! Те казват, нас ни интересуват рейтингите, процентите, кой ще спечели на предостоящите избори. Пет пари не даваме за вашия дневен ред, който е съставен от закупуването на жилище и всякакви други еснафски простотии! Така ли е? Настина ли гласуването за ГЕРБ, Цветан Цветанов, БСП или "Да, България" е от първостепенен порядък, а обратното е глупост и липса на гражданска мотивация!

Човек живее първо живота си, после се занимава с избори. В Дания не знаят името на премиера си, защото преди всичко обичат децата си и желаят да ги отгледат в хигиенично жилище. Искам медиите да си вършат работата и да ме осветляват къде има корупция - в училището, в детската градина, при цените на лекарства, при брокерите, от които завися за изгодна продажба и прочие, защото това са моите нужди!
Би било добре, за 

да спасят честта на професията,

 журналистите от „Свободна Европа” да отговорят на два въпроса:

- Защо досега не са публикували информация, която я имат от няколко месеци?

- Как ще опровергаят съмненията, че работят за партийните интереси на "Да, България" в навечерието на евроизборите?

Аз лично ги очаквам, защото ги считам за приятели!