БСП: Сега или никога. А после?!?!?

БГНЕС

Днес БСП се събра на пленум, за да наложи Елена Йончева за водач на листата им за евроизборите.

“Наложи” е правилната дума, въпреки че сутринта Кирил Добрев се опита по bTV да разсее съмненията, че партията е разединена. Истината е, че социалистите не обичат да изкарват наяве вътрешнопартийните си битки и дори да има недоволни, обикновено мълчат.

Но това не означава, че проблемите в партията липсват.

Кръгът около Корнелия Нинова се готви за последен опит за разклащане на основния си политически опонент - ГЕРБ. Червените искат да отслабят управляващите, а защо не - и да ги катурнат от власт. Въпреки че нямат никаква идея и капацитет какво да правят след това.

Затова и кръгът “Нинова” напира да сложи за водач на евролистата си политическото камикадзе Елена Йончева. Ходът е странен, защото журналистката не просто не е член на партията, а и измества от първото място лидера на ПЕС Сергей Станишев.

На практика Изпълнителното бюро на БСП заявява “Имаме наш евродепутат, бивш премиер, бивш лидер на партията, който оглавява второто най-голямо политическо семейство в Европа. Но това не е достатъчно той да бъде водач на листата ни!” А дали идеята не е, че Йончева е повече “наш човек”?

Дебатът “Йончева или Станишев” е важен по няколко причини. Той ще зададе хода на политическата кампания и говорене. Ако е Станишев, то ще е по-експертно и умерено. Независимо как премина управлението му като министър-председател, бившият лидер на БСП натрупа огромен външнополитически опит и има сериозни позиции в Европа. А все пак изборите са за Европейски парламент.

Ако е Йончева - предизборната кампания най-вероятно няма да се превърне в битка на идеи, а в компроматна война. Освен това поставя сериозни рискове, както за партията, така и за България и Европа.

Анализатори очакват популистка вълна след изборите през май и огромно пренареждане в основните европейски институции. ЕНП и ПЕС се борят със зъби и нокти за запазване на позициите си. И ако при първите нещата изглеждат привидно добре след като Орбан поиска извинение, то в ПЕС се задава нова поредица проблеми. И не става дума за различия между Нинова и Станишев.

БСП все повече прилича на партизанска, подривна организация, която търси своята идентичност. Днес либералното, лявото, което младите хора припознават все повече отива към маргиналната формация “Да, България”. БСП е непрестижен избор и основното й ядро гласоподаватели са застаряващото население. Столетницата не вади нови идеи и няма ясни послания. И до ден днешен едва ли някой може да изброи пет основни точки от т.нар. “Визия за България”. Напротив - политическото говорене и поведение на БСП е твърдо “анти-ГЕРБ”.

Сега или никога - това става залогът за кръга “Нинова” след днешния пленум. Ясно е, че Столетницата ще натовари европейската кампания с друг смисъл и очаквания. Но същото това ръководство вече опита веднъж тази стратегия и не спечели. Колко още ще търпят структурите и електоратът?

Вижте този репортаж на Диян Божидаров за вестник “СЕГА”. От приличащата на глава от “Бай Ганьо” статия се вижда как реално вървят политическите процеси в левицата през 2019-а. 

Днес четем как Георги Божинов почти в прав текст обвинил сегашното ръководство, че отстрелва хора по места.

Той попитал Нинова дали знае как се казва националния организатор на Националния съвет за Хасково и ако той е досегашният, значи именно ръководството е организирало преврата за смяната на Антон Атанасов от шефското място. 

Най-естественият избор за водач на евролистата е Сергей Станишев. Всичко останало е обидно за БСП. Това пък заяви бившият военен министър Ангел Найденов преди заседанието на пленума на БСП, цитиран от “24 часа”.

И става ясно, че “Йончева или Станишев” всъщност е “Сега или никога”… но май само за определен кръг. А какво ще се случи с традиционната левица след това? Никой не знае…