"24 часа": Кой тук вдясно (не) разбра Жозеф Дол - шефа на Борисов?

08:27, 15 мар 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Жозеф Дол - началникът на Бойко Борисов по европейска партийна линия, пусна писмо до десните у нас със съвет да направят общ фронт и заедно да отидат на изборите на 26 май.

Получатели са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Атанас Атанасов - на ДСБ, Димитър Делчев - “България на гражданите”, и Румен Христов на СДС.

Председателят на Европейската народна партия дава директен съвет на лидерите на партиите от семейството на ЕНП: “Ако искаме да продължим да работим за тази Европа, в която вярваме - демократична, прозрачна, просперираща и ефективна, близка до нейните граждани, защитавайки своето културно многообразие и силна социално-пазарна икономика, трябва да стоим единни и да се справим заедно с всички предизвикателства. За това призовавам всички членове на политическото семейство на ЕНП в България да направят най-отговорния избор и представят българските граждани в единен фронт. Само обединени ще можем да избегнем разпиляването на гласовете, което ще е от полза единствено за популистите и антиевропейските сили.”

Дол е убеден, че само чрез съвместна работа ще бъде увеличено представителството на ЕНП в Европейския парламент, което пък ще гарантира избора на Манфред Вебер за президент на Европейската комисия

Десните получатели се въздържаха от бърз отговор на Дол. Неофициално откъм ГЕРБ показаха, че предпочитат първо да дадат възможност малките партии да коментират и направят евентуална заявка за общи действия.

В най-старата партия - член на ЕНП в България - СДС, също не бързат с реакциите си. Причината е, че за петък е насрочено заседание на ръководството ѝ. Националният съвет ще решава именно за коалиционната политика на сините за изборите напролет. Затова лидерът Румен Христов обясни, че няма правомощия да вземе отношение по писмото на Дол. Той обаче напомни, че винаги през годините СДС е бил радетел на обединението вдясно.

Само от ДСБ - партията на генерал Атанас Атанасов, побързаха да изпратят своя отговор на Дол - категоричен отказ за общи действия с партията на Бойко Борисов.

Бившият шеф на контраразузнаването не харесва, че ГЕРБ действал в синхрон с популистки сили, че не заклеймили унгарския премиер Виктор Орбан, нито подкрепили румънката Лаура Кьовеши за европрокурор.

Не е ясно ДСБ на какво точно може да разчита в европейските избори. Реформаторският блок, който участва в първото правителство на Бойко Борисов, на последните европейски избори е получил малко над 144 хиляди гласа. На този вот ГЕРБ има почти 5 пъти повече гласове - над 680 хиляди.

Целият коментар вижте тук