Алгоритъм на тъй нареченото „щастие“ (четивото не е за тийнейджъри-оптимисти)

Не, няма никаква новина. Няма събитие, нито информационен повод. Просто попаднах на едно единствено „меме“ (нали така се казва?), което дава рецепта за щастие. Нещо подобно на книгите, които разкриват тайната как да станеш милионер в 12 лесни стъпки, само че не книга, а картинка, запознаването с чието послание отнема не повече от десетина секунди.

 

 

 

Щастието е важно нещо. Хайде, и да не е толкова важно, то поне със сигурност е приятно. Преди още да се запита какво точно е щастието, човек бърза да обяви, че то е негово неотменимо право, че целта на живота му е да бъде щастлив, все едно по какъв начин. Най-мъдрите даже казват:

„Господи, не искам нищо конкретно. Сам Ти ме направѝ щастлив по каквито пътища Ти решиш. За мен е важно да изпитвам чувството на щастие, пък ми е все едно дали ще си го доставя като возя загорели красавици в жълто Ферари или като потапям взор в капчиците роса по невинните стръкчета на тревите“.

 

Преди да се запита какво точно е щастието, човек е готов да даде рецепта как то да бъде постигнато. Тъй като е от първостепенно значение не само да „бъдем каквито сме“, но и „да живеем за мига“, то и постигането на щастието може да се разгледа в рамките на един ден – бъди щастлив всеки ден! Как? Ето така:

 

Стани рано; визуализирай деня си; обичай се много; яж хубаво и разнообразно;
следвай мечтите си; смей се; бъди сред любимите си същества; подарявай си време;
създай здравословни навици; медитирай и слушай музика; вярвай в себе си; научи нещо ново; давай, получавай и благодари; прави каквото обичаш, и обичай каквото правиш;
празнувай постиженията.

 

Не знам какъв специалист е изготвил този алгоритъм и дали експериментално е доказано, че неговото прилагане непременно води до щастие. Може да е преписан от книга за самопомощ, а може просто мъдрец-любител да е бил споходен от вдъхновение и да го е излял през компютъра си в социалните мрежи. Може даже да го е съставил и някой лукав рекламист, „ланчвайки“ нов продукт – това не ме интересува. Генезисът не е важен, защото алгоритъмът изразява една до баналност позната философия – философията на постмодерната консуматорска епоха. Да видим елементите на тази философия.

 

Стани рано. Хубаво, няма лошо да се става рано. Човек има по-голяма възможност да свърши нещо полезно докато е буден, отколкото докато спи.

 

Визуализирай деня си. Ето това ще го прескоча с риск да срутя цялата си конструкция, защото не го разбирам. Какво значи да визуализираш деня си? Да го направиш видим, след като по природа не е такъв? Очевидно не се има предвид „планирай деня си“, защото ако се имаше, така и щеше да се напише.

 

Обичай се много. Ама, разбира се! Че кого другиго да обичаш, ако не себе си! Твърде вероятно „обичай се много“ да е бил един от главните съвети, които сатаната е прошепнал в ухото на Ева, подавайки ѝ ябълката.

 

Яж хубаво и разнообразно. Аз бих добавил: и като свършиш, независимо дали чинията ти е празна или в нея са останали огризки, снимай я с мобилния и я качи във фейсбук. Никога не пропускай да споделиш какво си ял или какво ще ядеш, какво си сготвил (щракни го и него) или в кой ресторант ще вечеряш. Храната, яденето, тъпкането, плюскането – това са все важни елементи на щастието. За тях даже си има и цели телевизионни канали.

 

Следвай мечтите си. Тази максима е вариант на „бъди какъвто си“. Не, човек не бива да е какъвто е, а винаги да се стреми да бъде по-добър. И понеже това е трудно, появява се някой автор на бестселъри за самопомощ, казва ти: „бъде какъвто си, не се мъчи да бъдеш друг, ти и така си уникален и от теб по-готин няма на света!“ и утре като се провалиш, ще свиеш рамене и ще кажеш: „ами аз просто следвах мечтите си...“. Затова недей да следваш мечтите, а идеалите си – мечтите се раждат като бълнуване, а идеалите се култивират.

 

Смей се. Помните ли кое беше поантата в сюжета на „Името на розата“ от Умберто Еко? Да се скрие от човечеството втората част от поетиката на Аристотел, която реабилитира и естетизира смешното в разрез със средновековното католическо виждане. Полезен или вреден е смехът? Това е дълъг и сложен разговор, но едно е сигурно: смехът премахва страха. Всеки страх ли трябва да бъде премахнат? Това е още по-завъртян разговор, затова давайте да караме нататък:

 

Бъди сред любимите си същества. Точно така! Отбягвай бедните, болните, кирливите и краставите. Обичай само тези, които те обичат, нищо че някой е казал да обичаш преди всичко онези, които те мразят.

 

Подарявай си време. Тоест, разбирай, че ти притежаваш времето и можеш да го подаряваш всекиму, включително и на себе си. Подаряваш си време, за да го „убиваш“. А време се „убива“ чрез развлечение и забавление. Светът вече не е свят на усилието, а свят на развлечението.

 

Създавай здравословни навици. Предлагам да отминем тази точка, защото е твърде банално клише. Какви навици да създадеш за един ден и как процесът на създаване на навици допринася за щастието? Та това прилича повече на усилие, нежели на забавление!

 

Медитирай и слушай музика. Каква медитация и каква музика? И от двете има десетки видове. Да изберем произволна поза от йога медитацията и да си надъним Highway to hell на AC/DC, така ли? Звучи пророчески. Но според мен авторът на алгоритъма на щастието не се е задълбочил чак дотолкова – просто иска от нас да бъдем модерни и да се придържаме към модерните източни практики. Атонските монаси също прекарват часове неподвижно и в безмълвие, освобождавайки умовете си от сетивните дразнители, но това не ни го препоръчва никое ръководство по самоусъвършенстване, защото някак си не е cool.

 

Вярвай в себе си. Нали вече се разбрахме по този въпрос? Ако се „обичаш много“ и „следваш мечтите си“, няма как и да не си вярваш. Пък и в кого другиго да вярваш, ако не в себе си – ти си най-велик, най-уникален и най-неповторим! Само забележете: не е казано „вярвай НА себе си“, а „вярвай В себе си“. Боже мой! Нима Ти това съм АЗ!!!

 

Научи нещо ново. Похвално! Трябва да се учат нови неща, като например че овцете могат да разпознаят лицата на хората дори на снимка, индийските домакини притежават 11% от световния златен резерв, най-кратката война в света е продължила 38 минути, една работеща пчела може да произведе само 1/12 чаена лъжичка мед през целия си живот и други безценни знания.

 

Давай, получавай и благодари. Цивилизацията се гради на размяната на ценности. Нарича се пазар, стокооборот и потребление. Очевидно по някакъв начин тези неща създават щастие...

 

Прави каквото обичаш, обичай каквото правиш. То е ясно, след като се „обичаш много“, „следваш мечтите си“ и „вярваш в себе си“. Дано само по-малко педофили прочетат този съвет.

 

И последно: Празнувай постиженията! Ако си изпълнил всичко по-горе, това си е постижение. Трябва да се отпразнувай и аз знам как: т. 4, „яж хубаво и разнообразно“.

 

Ето, ако изпълните тази проста рецепта, ще бъдете щастливи. Ще изпитате радост и удовлетвореност. Животът ви ще придобие смисъл. Ще бъдете позитивни и неповторими, а спокойствие ще ви дава увереността, че ще оставите след себе си един по-добър свят. А какъв по-добър свят от този, в който Картаген вече е разрушен!