Мълчанието е злОто

За известно време през 90-те по павилионите из страната се разпространяваше единственият хумористичен всекидневник “Ку-ку”. В него сценаристите на прочутото предаване (преляло после в “Каналето”, “Хъшове” и “Шоуто на Слави”) обичаха да преиначават имена, фрази и думи с цел да предизвикат смях. Някъде в този период се бе появила и хорър версията на поговорката “Мълчанието е злато” - “Мълчанието е злОто”.

В същия този сценарно-писателски кръг стартира кариерата си Мартин Карбовски. Днес, казват, Карбовски дал голям букет червени рози на президентшата Десислава Радева на президентския прием за 3 март. Можем да кажем, че Карбовски е кавалер, но той по-скоро е паж, съдейки по сладникаво-угодното интервю, което направи с първата дама преди Коледа.

Същият този Карбовски видяхме как ходи по срещи с актива на БСП в различни градове от страната, в компанията на Петър Курумбашев. Чухме го и на конгреса на Столетницата, където се оказа, че невидимо (защото “негласно” не е точната дума) помагал.

Като видим позициите в профила му и си припомним и един от скорошните броеве на “Втори план”, където Карбовски говори с Влади Въргала и покойния Иван Ласкин на фона на червено знаме със сърп и чук - случаят с обективността придобива ясни окраски. Червени.

Но след избухването на скандала bTV си замълчаха. Решиха, че бурята е в чаша вода и ще отмине.

Вчера се появи друг интересен кадър - от репортаж на БНТ. И отново президентската институция е намесена.

На видеото от посещението на Румен Радев в Словения се вижда мъж, който прилича на фараона Иво Недялков. Дали е той - не знаем. Но и президентството мълчи. Може би гузно?

Към момента на написване на този коментар от президентската администрация така и не отговориха на журналистическите въпроси дали лицето на снимката е Иво Недялков; присъствал ли е бизнесменът в тази или други делегации на президента Радев и ако да - в какво качество. По същия начин можеше на снимката да присъства Цветан Василев или друг бизнесмен със спорна репутация.

Може би изчакваме поредната буря да отмине. Като с катастрофата на президентския баща, шофирането на автомобили, в които първата дама се вози…

Но вярваме в едно - мълчанието е злОто, когато си в политиката и в медиите.