Върви ли Корнелия Нинова към политическо самоубийство?

БГНЕС

Рядко коментирам конкретни пленарни дни, но този си заслужава. На днешното заседание ясно се видя загубата, която търпи БСП от напускането на парламента.

Но тя е с дългосрочни последици. И в партията, и в Народното събрание.

С инат и едва прикрита враждебност, надхвърлящи разумните граници на поведение, лидерката на БСП отново отказа да влезе с парламентарната си група на заседание, в което се дебатира ветото на собствения им президент и по този начин го бламира.

В залата не се чуха никакви аргументи в защита на ветото на държавния глава.

Отново БСП и Радев изпаднаха в тотална изолация.

Досега вето на президента не беше преодолявано с пълно единодушие.

Това е само върхът на айсберга. Поведението на Нинова няма как да не срещне неодобрение вътре в партията и то вече не само от традиционната червена опозиция.

Напускането на залата просто не проработи. Управляващите вече повече от седмица успяват да събират кворум, приемат си законите и си прокарват политиките.

Ама нямало опозиция… Ами да заповядат в пленарната зала. Точно за това настояват членове от Националния съвет на БСП начело с Красимир Янков и някои депутати.

С непремереното си, дори недопустимо парламентарно поведение Корнелия Нинова и партийното ръководство около нея стават все по-самотни и изолирани. В известен смисъл пикът на нейната двегодишна вербална агресивност премина и сега червената лидерка се харесва единствено на най-твърдия си електорат без перспектива за привличане на периферия. А това си е почти политическо самоубиство.

И за пореден път отсъствието на БСП от залата вдигна значението и тежестта на ДПС.

Вторият момент в днешния парламентарен ден с положителна перспектива, както биха казали рейтинговите агенции, беше изказването на Георги Марков от ГЕРБ.

С него той напомни, че партията има едно задължение, което е време да изпълни, а именно – да въведе смесената пропорционално-мажоритарна система от немски тип.

Да, референдумът на Слави поиска изцяло мажоритарна система, но малко гласове не достигнаха. Отхвърлено бе и предложението на ГЕРБ в този смисъл. После партиите се обединиха около въвеждане на смесената система. Такава, каквато беше приложена при избора на Велико народно събрание.

Крайно време е това да се случи. Да се изчисти веднъж за дълго време изборният процес – този най-важен елемент в парламентарната демокрация.

Цялото мнение вижте тук