Върви ли Корнелия Нинова към политическо самоубийство?

1

Рядко коментирам конкретни пленарни дни, но този си заслужава. На днешното заседание ясно се видя загубата, която търпи БСП от напускането на парламента.

Но тя е с дългосрочни последици. И в партията, и в Народното събрание.

С инат и едва прикрита враждебност, надхвърлящи разумните граници на поведение, лидерката на БСП отново отказа да влезе с парламентарната си група на заседание, в което се дебатира ветото на собствения им президент и по този начин го бламира.

В залата не се чуха никакви аргументи в защита на ветото на държавния глава.

Отново БСП и Радев изпаднаха в тотална изолация.

Досега вето на президента не беше преодолявано с пълно единодушие.

Това е само върхът на айсберга. Поведението на Нинова няма как да не срещне неодобрение вътре в партията и то вече не само от традиционната червена опозиция.

Напускането на залата просто не проработи. Управляващите вече повече от седмица успяват да събират кворум, приемат си законите и си прокарват политиките.

Ама нямало опозиция… Ами да заповядат в пленарната зала. Точно за това настояват членове от Националния съвет на БСП начело с Красимир Янков и някои депутати.

С непремереното си, дори недопустимо парламентарно поведение Корнелия Нинова и партийното ръководство около нея стават все по-самотни и изолирани. В известен смисъл пикът на нейната двегодишна вербална агресивност премина и сега червената лидерка се харесва единствено на най-твърдия си електорат без перспектива за привличане на периферия. А това си е почти политическо самоубиство.

И за пореден път отсъствието на БСП от залата вдигна значението и тежестта на ДПС.

Вторият момент в днешния парламентарен ден с положителна перспектива, както биха казали рейтинговите агенции, беше изказването на Георги Марков от ГЕРБ.

С него той напомни, че партията има едно задължение, което е време да изпълни, а именно – да въведе смесената пропорционално-мажоритарна система от немски тип.

Да, референдумът на Слави поиска изцяло мажоритарна система, но малко гласове не достигнаха. Отхвърлено бе и предложението на ГЕРБ в този смисъл. После партиите се обединиха около въвеждане на смесената система. Такава, каквато беше приложена при избора на Велико народно събрание.

Крайно време е това да се случи. Да се изчисти веднъж за дълго време изборният процес – този най-важен елемент в парламентарната демокрация.

Цялото мнение вижте тук

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани