Новото лице на лявото в САЩ

   В последните месеци в американската политика се появи личност, която бързо и успешно привлече и продължава да привлича погледите на анализаторите. Както вероятно сте се досетили става въпрос за Александра Окасио-Кортес. Младата и амбициозна латиноамериканка се превърна в едно от най-обсъжданите явления сред избирателите по време на предизборната си кампания.

    Публиката я възприе по два коренно различни начина. В средите на консерваторите тя се прочу с изключително некомпетентните си изказвания по определени теми, манипулациите на данни и откровените лъжи, което доведе и до силното и подценяване в тези среди. Сред либералната публика тя бе приета изключително позитивно и мнозина вече я възприемат като новото лице на лявото. Именно тези противоречия във възприемането повдигат множество въпроси, на които е важно да се отговори.



1. Може ли Александра Окасио-Кортез да се превърне в лице на Демократическата партия?


   Още по време на предизборните кампания за президентските избори станахме свидетели на един много тежък за Демократическата партия проблем-липсата на силни и разпознаваеми фигури. Не случайно сериозните претенденти за номинацията на партията бяха само Х. Клинтън и Б. Сандерс и двамата на достолепна възраст. Именно липсата на харизматично фигура- роля, която дълго време бе играна от Обама- бе една от причините за провала на изборите през 2016, а и за вътрешните конфликти в партията след този провал.
   Появата на млад харизматичен и към този момент успешен лидер е точно това, от което Демократическата партия се нуждаеше. Ако добавим към това и факта, че Окасио-Кортез е латиноамериканка и жена, което е важно са доста от избирателите на демократите, които не са добре настроени към „белите хора“, особено ако последните са мъже.


2. Колко значима е Окасио-Кортез в Камарата на представителите?


   Поради блестящото си влизане в Камарата на представителите съществуваха очаквания младата латиноамериканка бързо да заиграе роля в някоя от по-значимите комисии в камарата, което по ред причини не се случи и това накара някои анализатори да оценят случилото се като доказателство за нейната незначителност.
   Истината е, че причините тя да не бе допусната до значим пост са много. На първо място, нейната неопитност-Окасио-Кортез е едва 29 годишна, лишена от качеството на експерт(има бакалавърска степен по „Международни отношения и икономика“) и е без опит в политиката на национално ниво. Всеки един от тези фактори, особено последния, са достатъчна причина някой да остане на заден план, а какво остава когато те са събрани в една личност.



3. Какво бъдеще я очаква?


   Много ключови за бъдещето и ще бъдат президентските избори през 2020. В случай, че Тръмп отново победи, ръководството на Демократическата партия ще бъде поставено под огромен натиск от по-младите си членове, чиито амбиции са частично възпирани от по-старите представители, които са добре окопани на лидерските си постове. Почти сигурно е, че една от ключовите фигури в това движение ще бъде Окасио-Кортез.
   Важно е да се отчете, че все по-голяма роля за бъдещето на партията ще играят небелите избиратели-латиноси, чернокожи и прочие, пред които латиноамериканския произход на въпросната фигура  ще бъде сериозен плюс.

Казано накратко, има много причини младата латиноамериканка да се превърне в значима фигура в американската политика. Надеждите на мнозина републиканци, че липсата на компетентност ще я дисквалифицира са далеч от основателни. Компетентността рядко играе роля в решенията на избирателите. Значително по-важни са харизмата, начинът, по който един политик е представен през тях и най-вече очакванията към конкретния политик. В случая с Александра Окасио-Кортез всичко това е в нейна полза.