Православната църква в Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей обяви независимостта на Украинската православна църква, като отмени един указ отпреди 350 години. Указът от векове определяше Киевската митрополия като подчинена на Московската патриаршия. Новата независима украинска църва е резултат от обединението на две православни църкви в края на миналата година. Този акт предизвика буря в Москва и патриарх Кирил заплаши със схизма Вселенския. Сиреч, отлъчване от православните. Леко комично е да заплашваш с отлъчване първия сред равните 15 независими православни църкви, но в Русия и невъзможното е възможно. Дори президентът на РФ, Владимир Путин, косвено намекна за подкуп. Вероятно с шоколади, като знаем за бизнеса на Порошенко.

Трябва да се отбележи, че близо 80-годишният Вселенски патриарх Вартоломей се радва на почитта и уважението на повечето православни църкви и за пръв път от ХVІІ век свика всеправославен събор на остров Крит през 2016 г. За наш срам, първи отказа участие Българската православна църква с невероятните доводи, че дневния ред на форума предлагал неактуални и незначими теми! Отказаха участие Грузинската и Руската православни църкви, както и Антиохийската (Сирия)патриаршия.

В Украйна ситуацията с православието напомня на нашата преди години, когато една част от митрополитите се отдели от другата и за известно време се "радвахме" на двама патриарси и две църкви. По-късно митрополитите, сътрудници на ДС в НРБ, се покаяха, а другите, също сътрудници на ДС, ги приеха обратно. Днес БПЦ е единна. Доскоро украинците разполагаха с три конкурентни православни църкви. Първата, най-голямата, е украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ МП). Националистите я обвиняват, че е пета колона на Москва, но тя е независима в своите финанси и сама назначава свещеници и приема монаси. На запад от Киев обаче има втора църква на Киевската патриаршия (УПЦ КП), самопровъзгласила се през 1992 г. Не бе призната от други православни църкви, но се радваше на подкрепата от украинските политици. Има и трета - автокефална православна църква (УАПЦ), основана през 1917 г. и възстановена в постсъветска Украйна. Тя е най-малката от трите, с близо хиляда енории. Е, УПЦ КП и УАПЦ вече са една независима - УПЦ, с избран патриарх 39-годишния Епифаний.

Решението на Вселенския патриарх за независимостта на УПЦ се очаква да получи признание първо от Гръцката, вероятно последвано и от Румънската православна църква. Засега признание не се чака от тясно свързаните с Москва църкви, като Българската и Сръбската. По разбираеми причини днес само Патриаршията на Антиохия застана изцяло на страната на Москва. Повечето християни в Сирия са верни на, поддържания от Путин, диктатор Башар Асад. Напрежението сред православните може и да се задълбочи, поради обявеното от Московската патриаршия прекъсване на връзките си с Константинополската патриаршия. Така най-голямото разделение в Православната църква от хиляда години насам вече е факт.

Факт е и друго. Често демонстрираната близост на патриарха на РПЦ Кирил с президента Путин не се харесва на властите в Киев и определено допринася за изостряне на църковния конфликт. Помага и историята. В днешна Украйна се открояват две основни идентичности: източна славянска (или малка руска) и украинска. Първата подчертава общия произход и култура на Украйна и Русия. Основание е общото наследство и кръщението на Русия през 988 г. в Киев. Руският президент Владимир Путин днес подчертава, че руснаците и украинците са един народ, което го вдъхновява за концепцията "руски свят". Неприятното е, че това се използва за оправдаване на агресията на Русия от 2014 г. в Украйна. Не е изненада, че украинските власти се притесняват от тази заплаха за тяхната държавност. В отговор те се обръщат към украинския национализъм. В тази нестабилна, драматична ситуация украинският президент Порошенко изглежда като съвременно превъплъщение на Хенрих VІІІ.