Стига "зелен" терор!

БГНЕС

 

Екоактивисти отново искат оставката на ресорния министър Нено Димов. Поводът - решението на ВАС да анулира промените в устройствения план на Национален парк "Пирин", одобрени от Министерски съвет.

Тези промени предизвикаха серия от протести, организирани от същите природозащитници преди една година. Сега, след съдебното решение, явно отново са решили да се активизират срещу така омразния им министър.

Само че има един тънък момент. Оспорването на подобни актове в съда е рутинна процедура и да се иска оставката на министър заради едно загубено дело е доста пресилено. Политизирането на едно съдебно решение е принципна грешка.

Съдът разглежда всеки казус според сега действащото законодателство. Това му е работата и така трябва да бъде. А работата на политиците е да съблюдават обществения интерес. И когато даден закон се разминава с този обществен интерес, да инициират законодателни промени в полза на обществото.

Промените в устройствения план на НП "Пирин" може да не са изпипани административно, но нуждата от втори лифт е безспорна. В същото време законовата рамка изглежда, че не пречи на засилената в последните дни строителна активност по Черноморието, чийто здрав разум и обществен ефект е под въпрос.

Това, което обаче "зелените" забравят да споменат, е че съдът, на по-долната инстанция, отхвърли като несъстоятелно твърдението, че новият устройствен план позволява застрояване върху 48% от територията на националния парк - ключова тяхна теза в миналогодишната им протестна кампания.

Друга подробност е, че министър Димов е атакуван за неща, само малка част от които са от правомощията на МОСВ. Повечето са в МРРБ, в общините, в министерствата на туризма и енергетиката.

Министърът е излъчен от политическа сила, която се е явила на избори и е спечелила доверието на определен брой български граждани. На какви избори са се явили неправителствените организации, които искат оставки? Социологическите агенции редовно публикуват данни за рейтинга на министрите. Данни за рейтинга на НПО-тата няма.

Въобще, докога ще търпим разни НПО-та да ни се качват на главите и да диктуват дневния ред на обществото?

Сега, след като промените паднаха в съда, какво следва? Нови промени в съответствие със закона, промяна на закона или просто оставката на Нено Димов, понеже не споделя идеите им. А техните идеи вече видяхме до какво водят - блокаж на златодобива в Трън, блокаж на добива на шистов газ в Генерал Тошево (с което енергийната независимост на България продължава да е мираж), блокаж на изграждането на АМ "Струма"... "Цената на алармизма" се оказва доста висока и я плащаме всички ние.

И за какво? За да могат разни НПО-та да печелят проекти за броене на диви животни (не, че тези проекти биха спрели, разумната икономическа активност. не е за сметка на тотално унищожаване на дивата природа, а просто баланс между Човека и Природата)?

А дали пък всъщност "Зелените" не използват екологията като повод да атакуват цялостно правителството месеци преди задаващите се избори за Европейски парламент? И че в действителност залогът е много по-голям от устройствения план на "Пирин" и е на наднационално, общоевропейско ниво (атака на "Европейските зелени" срещу ЕНП)? 

Общувал съм с не един и двама от тези екоактивисти и смятам, че те искрено вярват в правотата на това, което вършат. И точно тук е проблема. Защото в тяхната представа за "зелена" политика, човекът често е разглеждан като вредител, чиято дейност трябва максимално да се ограничи или поне максимално да се регулира. А това, както виждаме, води до забавяне на икономическото развитие и пропуснати ползи. Защото, като става дума за Банско и региона, може да се печели и от ски туризъм, и от екотуризъм. Ама от първия май се печели значително повече.

И каква полза от създаването на повече и повече защитени територии, ако хората, живеещи около тях, мизерстват?.

Съществува обаче и друга теория, друго виждане, според което "зелената" политика може да бъде и дясна, консервативна. Тя разглежда човека не като опасност за природата (макар да допуска, че човекът може да ѝ навреди), а търси синергията между природните дадености и човешката активност. В името на икономическия просперитет при запазване и дори в един момент увеличаване на природното богатство. Теорията за "синьо-зеления кръг", по аналогия с планината, която, гледана отдалеч, ни се вижда синя, а когато стигнем до нея, е зелена.

Стига "зелен" терор! Нека във всички краища на България да заживеем като европейци - с всички възможности за благоденствие, които природата ни дава.