Мигрантският скандал във Финландия се задълбочава

През последните 2 месеца Финландия бива разтърсвана от секс скандал. Продължаващите разкрития за дейността на банда от чуждестранни изнасилвачи в северния град Оулу предизвиква широк обществен дебат относно миграцията и покачва рейтинга на дясната, антимиграционна партия „Истински финландци“ (Perussuomalaiset).

След като в края на миналата година полицията във Финландия арестува общо 16 чуждестранни мъже по обвинения в участие в организирана група за блудстване с малолетни, тази неделя още трима бяха заловени

Според обвинението мъжете са блудствали с местни момичета, някои от които на по 10 години. Произходът на обвиняемите е предимно от Северна Африка и Близкия Изток, някои от които разполагат с бежански статут в страната. Обстоятелствата към този момент наподобяват значително случаите на подобни банди от други Западноевропейски страни, особено тези в Англия. В град Ротерхам, например, беше разкрита подобна група от мъже с предимно пакистански произход, които бяха обвинени в изнасилването на над 1400 местни момичета в продължение на 16 години.

Случаят предизвика организирането на обществена инициатива за отнемането на бежанския статут на хора, които са осъдени за сексуални престъпления. Само за дни подписката е събрала вече 25,000 души, над половината от нужните за това да влезе в парламента.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо се изказа остро по случай скандала, споделяки пред mtvuutiset, че страната трябва да „покаже сила в битката със злото“, както и че „престъпленията са нечовешки по своя характер“. Финландски политически анализатори определиха остротата на думите му като опит да предотврати отлив на гласове от партията му, „Национална коалиция“, към по-крайната „Истински финландци“. 

Примерът му бе последван и от лидерът на опозицията, Анти Линдтман, който предложи по-тежки наказания за сексуални посегателства над непълнолетни, както и премахване на бежански статут от осъдени за такива пресъпления. Наближаващите парламентарни избори на 14 Април тази година, както и растящата подкрепа за националистическата „Истински финландци“ обясняват острите реакции на видни политици и силно политизираната атмосфера около скандала.  

Според официалните статистики във Финландия чужденците са непропорционално голям процент от осъжданите за изнасилване и блудстване в страната. През 2017-та 693 финландски граждани са получили обвинение за изнасилване, в сравнение с 286 чужденци в страната. Същевременно, едва 6,9% от населението са чужденци. Сред осъдените финландски граждани също фигурира голям процент хора с чуждестранен, предимно африкански и близко-източен произход.

По-рано тази година от шведския Ålands Nyheter информираха, че мъже от нефинландски и нескандинавски произход са над 8 пъти по-често изнасилвачи отколкото мъже с местен произход. Докато едва 1 на всеки 14 мъже във Финландия е от нефинландски и нескандинавски произход, въпросните представляват цели 38% от осъдените за такива престъпления. 

Тези факти отновно наподобяват картинката в други западноевропейски страни. Във Великобритания, например, екип от британски и пакистански академици разкриха, че сред местните банди за изнасилвачи мъжете с произход от Азия (предимно пакистански и индийски) представляват 84% от участниците

В статия на Independent една от оцелелите подобни банди обяснява въпросната аномалия с възпитаването на въпросните мъже в порядките на радикалния Ислям, според който местните жени, немюсюлманки, заслужават подобно отношение. Според други, например британския автор Дъглъс Мъри в книгата си „Странната смърт на Европа“, това се дължи преди всичко на усещане за безнаказаност от страна на мигрантите от близкия Изток и Африка поради съществуващата в тези страни политическа коректност.