Грип от Грипен ли разболя „десните” – мълчат като комунист на разпит

15:54, 12 яну 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Коментар на Виолета К. Радева, специално за  Faktor.bg

 

Коалиционното правителство на ГЕРБ и обединените патриоти реши превъоръжаването на българската бойна авиация да бъде със самолети, съвместими с бойните самолети на НАТО, чийто член е Република България. Изборът на F-16 от геостратегическа гледна точка, съпоставен с горещо препоръчвания от бившия шеф на ВВС шведски самолет Грипен, е единственият логичен избор. Изборът разбира се има своите и бойно-технически, и политически измерения. Първите са от сферата на компетентност на военните. Те вече си казаха думата, предлагайки министерският съвет да реши в полза на самолетите от САЩ. Политическите измерения обаче са всъщност далече по-важни и по тях трябва да изразят позиции всички по-значителни части от българското общество, тъй като става дума за общата ни сигурност, за потвърждаване на евроатлантическия избор, който България направи в началото на XXI век. 

За никого не е тайна, че Руската федерация води пълномащабна хибридна война по отношение не само на страните от Европейския съюз, Великобритания и в голяма степен на САЩ по време на кампанията за последните президентски избори, но тази война с особена настървеност се води спрямо бившите соцдържави и по-конкретно с България.

Една от големите спечелени от Русия битки беше тази за избора на български президент

Посоченият и благословен от „скромния пенсионер” ген. Решетников „натовски генерал” Румен Радев седна върху стола на държавния глава. От този момент започна неистовият натиск върху правителството да финализира покупката на шведските самолети Грипен, за които той, като бивш шеф на ВВС, лобира със страст, достойна за по-благородни дела. 

Цялото мнение прочетете тук