Телевизия за лични цели

Честита Нова година! 

Минаха сармите и кебапчетата. Сега вероятно половин България дояжда новогодишната си баница. А някои искат да разпределят баницата.

Българите, които за поредна година очакваха телевизорът да ги забавлява, за поредна година останаха разочаровани. Коледните пости минаха, но единственото по-постно от тях бе празничната програма на родните оператори.

Не че сме очаквали друго. Не ревем и за времената на Хачо.

Това, което подразни най-много домашните заточеници обаче, бе новогодишният брой на “Господари на ефира”.

За пореден път там направиха обзор на годината, но там някак отсъстваха актьорските изпълнения на репортера Димитър Върбанов. Вместо това - на няколко пъти на екрана излизаха зрителски писма (не в оригинал, разбира се) на българи, които постоянно обясняват, че “Господари на ефира” е институция; че върши работата на държавата и тъй нататък.

На финала се появи и самият Джуди Халваджиян, който в монтирано от няколко дубъла слово отново обясни значимостта на предаването и сподели, че видиш ли - “Господари на ефира” вече са станали неудобни.

На пръв поглед - поредната егоцентрична тв хвалба. Зад всичко това обаче прозира друго.

Ще цитирам материал на ТОПНОВИНИ от 29 декември:


До момента Маги и Джуди Халваджиян не са преподписали за 2019-а, а според запознати - напук на скандала с репортера Димитър Върбанов, двамата продуценти са пожелали баснословно увеличение на бюджета си за догодина. Според слуховете, след като преговорите с НОВА са зациклили, двамата са започнали да дават сигнали към жълти медии, че огромен интерес към предаването има и от страна на bTV и БНТ. 


Повечето читатели сигурно ще се досетят за кои медии става дума. Докато подготвях този коментар, поредно заглавие по темата излезе в една от тях “Eксклузивно! Ще повтори ли Нова телевизия грешката си с изпускането на "Господари на ефира" отпреди 10 години!” Странно, защо ли се появява? Кой ли е звъннал да се напише ОЩЕ НЕЩО по темата?

Или може би Нова телевизия този път е решила да не се поддаде на рекет от страна на продуцентите. Ако слуховете из София за преговорите са верни…

Защо ли медиите изведнъж станаха толкова загрижени коя телевизия ще излъчва “Господарите”? Бих предположил, че причината е в липсата на тежка конкурентна битка кой да прилапа “хитовото” шоу с елементи на нещо-като-разследваща-журналистика. И статия с подобно заглавие загатва за отчаянието на едни хора, които виждат, че не са толкова силни, колкото им се иска. И че няма да мине номерът, особено след като опетниха имиджа на телевизията, за която работят.

Но като цяло ставаше дума за друго. Крайно време е телевизиите да спрат да работят за лична изгода. Телевизиите за някои са бизнес, за други - политика, за трети - начин да си намериш мъж, да промотираш новия си крем и т.н. Почва да личи с все по-страшна сила. И да е грозно.

В новогодишното си обръщение Румен Радев отбеляза как някои “ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката.” Да, каза го, след като самият той отвори широко вратата за нея, няколко абзаца по-рано. Но и личните интереси са неканен гост в дома на всеки. 

Миналата година стана ясно, че ако не стане твоето - много удобно е да се оправдаеш със свободата на словото или това, че си станал неудобен. В същото се опитаха да убедят обществеността служители на БНТ, които излязоха на протест. Рейтингите показват, че са убедили главно роднините си. Явно по тази линия тръгва и Халваджиян...

Но през новата година можем да си пожелаем вратата ни да е здраво заключена за неканените гости, които влизат през екрана.