Промени ли Доналд Тръмп Вашингтон?

Отговорът е утвърдителен, но положителното в промяната е под въпрос. Серията от оставки е само щрих в новата картина, рисуваща столицата на свръхдържавата. През първите две години от длъжността си, бившият бизнес магнат пренаписа правилата на президентството и промени нормите на националната столица, поставяйки настрана кодексите за поведение и традициите, които се следват от поколения. Във Вашингтон истината и свързаните с нея факти са все по-малко на дневен ред. На тяхно място все повече изпъкват личните нападения и обиди. Пресконференциите в Белия дом са твърде редки, а международните срещи на върха - още повече. Тръмп атакува не само медиите, но и институциите, а последната криза - блокиране на правителството - е добра илюстрация за динамиката на промяната. Решенията са внезапни, изненадващи, а прилагателните - задължителни. Приличието е уволнено!

Очевидно Доналд Тръмп не вижда себе си като част от линията на американските президенти, които си предават щафетата на управлението. По-скоро възприема президентството като продължение на собствената си личност. Времето, в което се срещаха коментари, че новият обитател на Белия дом ще се укроти и ще стане "по-президентски", отмина отдавна и вече е забравено. Тръмп вярва, че неговата импулсивност и непредсказуемост са това, което държи на фокус вниманието на американците и стимулира успеха му. Вярно е, че интереса и вниманието извън САЩ също са големи, но успехите засега са съмнителни.

Друг въпрос е дали промяната в Белия дом ще се превърне в тенденция, която ще се запази? Отговорът ще дойде тогава, когато нов обитател се настани зад бюрото в Овалния кабинет. В тази спокойна обстановка рядко виждаме Тръмп. Предпочитанията му са към многолюдните митинги, където може да извиси глас пред микрофоните и за пореден път да призове: "Искаме Америка обратно, по-голяма, по-добра и по-силна от всякога". Мимиките му напомнят тези на един италиански лидер от ХХ век с нерадостна съдба. Приказките - не, но приказното присъствие в тях е факт. Тръмп твърди, че е направил най-голямото данъчно намаление в историята, а не е! Твърди, че икономиката е най-добрата в историята, а не е! Твърди също, че Върховният съд е избрал Брет Кавано, защото бил завършил "на върха" Йейл (Yale Law School), а училището не класира учениците си! Когато наскоро бе публикуван федерален доклад, относно изменението на климата, Белият дом изрази съмнение към констатациите и спомена, че голям брой учени се съмнявали. Това предизвика подигравки сред научната общност, в която всъщност спора е колко е голямо влиянието на човешката дейност, за неоспорваното от никого, изменение на климата. Подигравки имаше и по повод видеозаписа, който регистрира сблъсъка между репортер на CNN и стажант. Администрацията на Тръмп се опита да преувеличи контакта и да оправдае отстраняването на журналиста. По повод неочакваното от никого решение да изтегли американските войски от Сирия Доналд Тръмп написа в Туитър, че Русия "не е щастлива" от решението му. Само няколко часа преди това, руският президент бе приветствал този ход.

Всичко това разколебава властта и особено сериозността, с която се приемат изявленията "от върха". Но оттеглянето на САЩ от редица многонационални споразумения се приема твърде сериозно. Сега, когато Тръмп реши да затвори южната граница на САЩ, по-голямата част от политиците във Вашингтон не приеха заплахата присърце и отказаха съдействие. Още повече, че мнозина се оплакаха, че не са били потърсени за съвет и консултации за изтеглянето от Сирия. Парите за изграждане на стена по границата не бяха одобрени. Въпреки предупрежденията от собствената му партия да не го прави, президентът не се спря и блокира дейността на правителството. А скандалите с приближените Майкъл Коен, Пол Манафорт, Майкъл Флин, Джордж Пападопулос и със, споменатия по-горе върховен съдия, Брет Кавано, затвърждават един уникален стил, който предизвиква безпокойство и несигурност не само в променения Вашингтон, но и в променящия се свят.

Станислав Бояджиев