Неясното във Великобритания се изяснява

Трудно е за нтересуващите се от бъдещето на Великобритания да се ориентират сред лавината от разнопосочни изказвания, коментари и информация. Възможните три пътя (напускане на ЕС със или без сделка, или запазване на членството), са толкова драматично различни, че неизбежно вълнуват милиони. Упоритостта на г-жа Мей да "достави" Брекзит на кралството се базира на резултатите на проведения преди две години референдум, но оттогава като че ли мина столетие в преговори за условията в сделката. Сега, вече приключена, предстоящото и одобрение от парламентаристите най-вероятното няма да се случи. От друга страна, ЕС е категоричен, че изменения по параметрите на договора няма да има. В такава ситуация се намират хора, които съжаляват, че не живеят в други времена, когато решенията са се взимали от един човек и са се отстоявали със силата на оръжието.


Известна яснота в хаоса внасят репликите, които Тереза Мей и бившият министър-председател Тони Блеър си разменят през медиите. Г-н Блеър е сред тези, които настояват за втори референдум, предвид променените обстоятелства. Г-жа Мей веднага отвърна с обвинението, че подкопава усилията и в разговорите с лидерите в ЕС за Брекзит и убеждаването на британските депутати за подкрепа на сделката. "Подкопаващият" внесе здрав разум в диалога сочейки, че ако тези усилия се провалят, а това е вероятното, то очевидно нито правителството, нито Парламента имат работещ вариант. Неизбежно, според него, се стига до идеята за нов вот на британците. Тук г-жа Мей се нахвърли лично върху г-н Блеър: " За Тони Блеър да отидем в Брюксел, за да се застъпваме за втори референдум, е обида за поста, който някога е заемал и за хората, на които някога е служил. Ние не можем, както той би искал, да абдикираме от отговорността за решението на британците. Парламентът има демократичен дълг да достави това, за което те са гласували".  Обвини го, че подкопава процеса по Брекзит, в интерес на собствените си политически интереси, като и на тези, на Лейбъристката партия, чийто член е.

Чудесна теза, на която се натрапва друга, че нейният съпартиец, членът на Консервативната партия, Дейвид Камерън, несъмнено постави интересите на партията си над тези, на държавата. Арогантният политик обеща референдум, проведе го, предизвика тази бъркотия и след оттеглянето си, подсвирквайки си замлъкна. Този човек отказа да свърже в последователност "добрата" идея за референдум с "лошата" за Брекзит. Не пое отговорността за своите действия и въпреки ефекта върху парите, и работата на хората, те не чуха дори учтивото "sorry". Нима "без да иска" разкъса най-близкото международно партньорство? Поради инцидент? Влиятелната лейбъристка Ивет Купър го нарече по-лош дори от Борис Джонсън.


Друго от неприятните последици от референдума е разделението в британската нация. Несъмнено повторното му провеждане ще изкопае още по-дълбока пропаст, но не само г-н Блеър вижда във възможността, изход . Защитниците на предложението за повторен вот твърдят, че това е единствената надежда за бъдещо обединение. Твърдят също, че "За каквото и да са гласували хората, те не гласуваха за това, което имаме днес.".


Г-н Блеър изказа на г-жа Мей възхищението си от нейната решимост, но посочи, че с толкова много депутати, които се противопоставят на сделката, това определено е слабост и тя трябва да осъзнае, че е "в дупка ... и буквално няма точка в която да продължи да дълбае". В днешните трудни за Обединеното кралство и правителството дни е парадоксално, но добре да се припомнят думите на предшественика и Дейвид Камерън от речта му посветена на "Британската сила и сигурност в света": "Винаги съм вярвал, че трябва да се изправим срещу големите решения, а не да ги пазим.".


Междувременно, в интервю за "Sunday Telegraph" , външният секретар Джеръми Хънт заяви, че Обединеното кралство ще "процъфтява и ще просперира", дори и да не напусне ЕС.