Григоре, да те питаме нещо...

19:54, 04 дек 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

В спортните новини на bTV днес показаха части от интервю с Григор Димитров, което водещата на "Преди обед" Десислава Стоянова е направила в Монако. 

Ние няма да ви покажем скрийншот или видео от интервюто. Или да илюстрираме материала със снимка на тенисиста. Защото не заслужава. Но ще преразкажем какво видяхме.

В скандалния откъс българският спортист, който сънародниците му продължават да наричат любвеобилно "Гришо", коментира тенис-турнира в София. Същият, който през 2017-а спечели. А през 2018-а отказа. Имал бил контузия.

За тази "контузия" се говореше в средите още преди Нова година. Много хора знаеха, че Димитров няма да участва. Дали заради това, че не му се струва атрактивен; дали заради това, че няма да спечели пари и точки от него. Или защото е под влиянието на определен кръг, който иска да вземе властта в родния тенис.

Както и да е. В откъса, за който говорим, родният тенисист витиевато обяснява, че няма да играе в софийския турнир, защото бил частен. И пита защо държавата дава пари за частен турнир; защо да участва в частен турнир.

Каза го тенисистът-патриот. Този, който напоследък идва в България главно покрай рекламните си задължения. И отбива номера с някоя пресконференция или демонстративна тренировка в Хасково.

Каза го този, който на телефона си има герба на България, но отказва да играе за родината си на Купа "Дейвис".

Каза го този, който се радва на българските агитки по кортовете в цял свят, но не идва в родината си, за да зарадва почитателите си.

Ние вече не искаме да наричаме Григор "Гришо". Не ни е чак толкова мил в момента. Но и не искаме да се люлеем като махало между "Осанна!" и "Разпни го!" Вместо това, просто ще зададем няколко въпроса на българския (поне по рождение и лична карта) тенисист:

  1. Григоре, можеш ли да се закълнеш в най-святото си, че единствено контузия ти попречи да участваш в турнира в София тази година?
  2. Ако отговорът на предишния въпрос е "ДА" - защо редица хора в тенис средите бяха готови да се обзаложат месец-два по-рано, че няма да се появиш в столицата, за да защитиш титлата си?
  3. Кога и защо стана проблем да участваш в "частен турнир"? Очевидно, през 2017-а нямаше проблем с това...
  4. Кога ще почнеш да подкрепяш родината и феновете си не само на думи? Ще те видим ли да защитаваш цветовете на България в наследника на Купа "Дейвис" или новообявения турнир "АТР Къп"?
  5. Ако имаш проблем с федерацията по тенис, защо не кажеш гласно какво те притеснява?

Пет кратки и ясни въпроса. Ще се радваме да дадеш искрен, мъжки отговор на всеки от тях.

Ще се радваме - не ние, журналистите. Ще се радваме ние, феновете.

Иначе ти желаем весела Коледа. Независимо дали ще я прекараш в Монако, Хасково или някъде другаде по света...