10 причини да НЕ се намалят заплатите на депутатите

Вчера от левицата поискаха депутатските заплати да се орежат с 543 лева. За пореден път толкова популистки ход бе широко отразен в медиите. Защото в Бъгария продължаваме да се оглеждаме в депутатските мерцедеси, кюфтета и заплати.

И години след като Соломон Паси показваше на чуждестранни политици трабантчето си, продължаваме сиромахомилски да препсуваме “онези 240”, защото са се “нагушили”.

Има обаче десет основателни причини да НЕ се намалят заплатите на депутатите:


1. С размера на депутатските заплати е свързано заплащането в още редица звена от държавната администрация. Намаляването на заплатите на народните представители неминуемо ще свали дохода на други държавни служители, някои от тях - на ръководни постове, от които зависи работата на хиляди хора.
2. Колкото и да са нехаресвани и да нямат авторитет, депутатите са равноправни български граждани. Ако средната работна заплата в страна се вдига, не е резонно да не се повишава и депутатската. 
3. Уравниловката не води до качество, добри резултати и конкурентноспособност на пазара на труда.
4. Ниските заплати на народните представители са предпоставка за корупция.
5. Намалението на депутатските заплати ще спести на хазната 1 563 840 лв за година - далеч по-малка сума от намаляването на субсидиите на партиите, например. През 2017-а БСП, която иска намаляване на депутатските заплати, е получила от държавните субсидии 10 513 000 лв. Приходите на партията от дарения са около 700 000. Ако депутатите на Столетницата сами се откажат от тези 543 лв на месец, на човек - то за година ще върнат в държавата като дарение или ще финансират партийните си дела с 521 280 лв. Апропо, същото могат да направят от партията и с държавната субсидия, която искаха да се намали.
6. Не е нормално хората, които трябва да коват законите и очакваме да управляват и подредят държавата ни (без да коментираме как се справят) да получават по-малко от програмист в клон на чуждестранна компания.
7. Мотивирайки предложението си, Нинова запита къде по света се увеличава по този начин заплатата - без оглед на свършена работа и резултати. За отговор на този въпрос може спокойно да се обърне към собствените си евродепутати. А и нека не се лъжем - в държавното управление философията на заплащане е различна от тази на частния бизнес. 
8. Нека приемем, хипотетично, че капацитетът на всички в държавното управление е нисък. Избираме си лоши управници, а те не спират да ни управляват лошо. Как обаче да стимулираме влизането на нови хора в политиката, ако те имат далеч по-добри варианти и възможности да изхранват семействата си? Не искаме да  ни лекува посредствен, нископлатен доктор, нали? Или да оставим живота си на демотивиран, нископлатен пилот, например…
9. Искането на Корнелия Нинова е просто евтин, популистки акт и нищо повече. И е смешно да идва дни след като осигури партиен автомобил и шофьор за Елена Йончева. Която има лична кола. Между другото, първоначалното обяснение на Нинова бе, че е предложила на парламентарната група на БСП да осигури превозното средство. След това от пресцентъра на партията се наложи да уточнят, че нямало да се ползва парламентарен автомобил.
10. Служебните автомобили на народните представители не са най-лъскавите в страната. И не всички разполагат с такива. Депутатските кюфтета не са най-вкусните и като цяло храната в стола на НС не струва стотинки. И да, заплатите на депутатите не са най-високите в страната. Крайно време е да си дадем сметка за това. И да не се вглеждаме в размера им, а в това дали ги заслужават. Всичко останало е създаване на излишно напрежение в обществото с цел - вадене на политически дивиденти.