Какво очаквахте?

Нов ден, ново събитие за което вкупом да се възмутим, да запалим факлите и наточим вилите. She's a witch! – по един скеч на Монти Пайтън.

Клипът на Алма Матер – студентската телевизия на Софийския Университет предизвика вълна от негодувание, обиди, заплаха и апокалиптични заключения, този път не само от третата вълна феминистки и лелки, живеещи в чужбина (последното е психическо състояния, не задължително географско местоположение), ами и от обикновени съвестни граждани.

Проблемът на клипа не е, че е сексистки – в някаква степен той е, поради некадърно поднесения си хумор, но напоследък за сексизъм се определят дори наименованията на тръбните връзки.

Проблемът не е и само, че е правен с пари на данъкоплатците. Не е и напълно в невъобразимия хаос и неяснота относно управлението на въпросната студентска телевизия, нито в изключително ниската художествена стойност на създаденото.

Проблемът е в принизяването на журналистическата професия, чиято стойност в днешни дни и без това не е особено висока.

Но това не е свързано пряко с „оглеждането“ и „сметанката“ – вече уточнихме, че макар нивото на хумор да е подобно на „Клиника на третия етаж“ все пак има някаква наченка на ирония.

Трагедията идва от това, че единствената стойност е чалгата – това да си известен на всяка цена. Мога да ви уверя, че този постулат не е даден във ФЖМК или СУ – той е формиран много преди това, а последните, просто са безсилни да го неутрализират.

Проблемът е именно на тези, които в момента сочат с пръст и морализаторстват. Точно „смешен плач“ и върховно лицемерие е да си формирал средата, в която славата и безогледния консумеризъм е основна ценност и след това да повеждаш въстание срещу лошия вкус.

Изключителна наглост е и да обслужваш чужди интереси и безропотно да ти се спуска какво трябва да се пише – дали от силните на деня, дали от някоя фондация и след това да парадираш как се срива професията ти.

Между другото какво стана с академичната свобода, която беше „изключително важна за демокрацията“ само преди месец, когато трябваше да се прокарат „джендър науки“ ? Спря ли вече да е основополагаща или ще продължим да играем с двоен стандарт.

Съжалявам, но студентите зад този клип са продукт на тази медийна среда.  Те са тези, които ще трябва да съберат парчетата от всички норми, разрушени през последните 75 години. Не ги сочете с пръст, ако не се справят веднага, защото вие сте виновните за тази среда.

Средата на анонимните дописки, криенето в тълпата и лицемерието.

Средата на брадърите, златките и силикона.

Или очаквахте нещо друго?