За кожата на един Башар

11:23, 09 ное 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Тази сутрин в “Тази сутрин” - Хекимян възмутено говори за клипа, в който Башар Рахал обявява кастинг за студентската телевизия “Алма Матер”.

Вчера фейсбуук-моралистите и определен кръг медии яростно се нахвърлиха върху клипа. Бил сексистки, защото студентка носела кафе на Башар Рахал, пък той я оглеждал.

И защото давал грешното послание, че мотивацията да работиш в тв е не друга, а да станеш известен. Това бе и оста, по която се движеше Хекимян.

Същият, който допреди време бе известен в телевизията като “Малкия Бареков”. Същият, който не просто изрови пътечка, а цял ров, за да е всеки ден на екран. Сам, без друг водещ.

Същият, чийто фейсбуук изобилстваше от селфита във всякакви ситуации. И за когото колегите се шегуваха - ако днес Хекимян не се е снимал, значи са закрили социалните мрежи.

Да, Хекимян е в телевизията за друго. Не да бъде известен. Той въобще не иска слава. Не!

Но да минем нататък.

Значи не е проблем бившата жена на русенски бизнесмен (мир на праха й!) да е водеща и директор на телевизия. И днес да прави модно предаване, а утре - разследващо. 

Не е проблем сред новинарите да има и такива с партийни книжки.

Не е проблем водещ на новинарска емисия да е бил гост в кабинетите на политици.

И изобщо не е нередно водеща в големите национални телевизии да започва като такава след обаждане от влиятелни кръгове.

Години наред си затваряхме очите, че разследващата журналистика не е точно журналистика и отиде в едно развлекателно предаване. Шоу, в което половината екип е на семеен принцип.

Поощряваме тв манекени, които в рамките на половин час правят анализи на световната политика между репортажи с риалити героини. Или предавания, в които ядрото е от семейни двойки.

Затваряме си очите, когато се сменят водещи и редактори с всяко ново ръководство на нюзруум. Защото едните са близки на новите силни на деня. Или защото просто ги харесват/слушат.

Снощи Слави Трифонов в шоуто си трябваше да даде дефиниция какво прави. И той се затрудни веднага да каже, че води развлекателно, забавно предаване. Сигурно защото и той самият знае, че то отдавна не е такова. А и някои привиждат в него следващия Бареков или Росен Петров…

И не само - политици стават водещи, а водещи стават политици.

Леки жени стават водещи и водещи стават леки жени.


И на фона на всичко това клипчето с Башар Рахал и студентката Цвети е проблем, така ли?

Ами как тогава преподавателите във ФЖМК коментират всички останали факти? Защо фейсбуук-трендсетърите и сайтовете не се фрустрират от всичко това?


Нека не забравяме едно - факултетът е по ЖУРНАЛИСТИКА, но и МАСОВИ комуникации. А видеото е първият продукт на тв “Алма Матер”, на който толкова масово се обръща внимание.


Впрочем, препоръчваме преди да съдите Башар Рахал строго, да отворите сайта на “Алма Матер” и да поразгледате предаванията там. И непредубедено да отсъдите за качествата им.

Защото хората, произвеждащи този продукт, след това излизат от университета, влизат в живота и започват да говорят за журналистически принципи и стандарти. Или обясняват как подобни проекти са еднопланови (което явно винаги е лошо).

А ако не влезете в сайта - ще ви улесним с още нещо. Всички удобно пропускат, че има и второ видео за кастинга, който медията, управлявана от Рахал, е пуснала. 

Приятно гледане!