Държавата на Дявола и Евангелието

Здравейте и добре дошли в България!


Републиката, която допреди години наричахме иронично “държавата на Златките”.


Мястото, което днес може да е и “държавата на Ричките”. Но всъщност е държвата, на Дявола и Евангелието.


Вече повече от две седмици майки протестират, искайки оставката на вицепремиер. Заради грубо, грозно изказване.

Майките вероятно са прави, а в една демократична държава имат свещено право на протест. Вицето вероятно няма да си даде оставката, което допълнително ще настрои хора срещу него. И така - докато едната страна не капитулира…


В цялото това надиграване обаче се създава усещането, че едва ли не всички вече искат предсрочни избори. Напук на социологическите данни. И затова в хора започват да се чуват повече откъслечни гласове, които крещят “Разпни го!”

Логично, идват от страната на тези, които не са в управлението. И нарочно не казваме “опозицията”.


Можеш да наречеш някого “опозиция”, ако поведението му е последователно, основано на принципи и е в градивна посока. У нас, уви, нещата не са мръднали от времената на Бай Ганьо.


Днес Цацаров поиска имунитета на трима депутати - Елена Йончева - за пране на пари, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов - за изнудване, Георги Михайлов - за умишлена безстопанственост, Борис Кърчев - за укриване на данъци.


Последният е от ГЕРБ. И веднага даде имунитета си. Виновен или не - прави този ход. Дали е вътрешно желание, дали е партийна повеля - но това е принципно добро решение.

Тримата от ВОЛЯ (сред които, забележете, е заместник-председател на Народното събрание!!!) заявиха, че нямало да дадат имунитета си току-така. Принципно Марешки можело да го направи, но щял да помисли.

Казва го същият, който хем е заместник-председател на институцията, хем плаши, че няма да се регистрира в пленарна зала. И после се чудим защо авторитетът на Парламента спада драстично…

Двамата от левицата пък се крият. И вероятно по-късно оттам днес ще избухнат с остра декларация, ще кажат нещо за репресия на опонентите и ще почнат да се обясняват виновни ли са наистина или не. Като с Бенчо Бенчев. И както Дявола чете Евангелието.


Основен принцип в правото е, че всеки е невинен до доказване на противното. Но народната мъдрост казва и “Няма дим без огън”. Затова трябва всички да дадат имунитетите си. 

А ако не го направят - довечера по улиците е честно да не викат само срещу Валери Симеонов, а и срещу Йончева и Марешки.


А най-добре е принципно да мислим повече преди да избираме подобни екземпляри в политическата фауна. Хубаво е да го имаме предвид - догодина ще заставаме пред урните два пъти.

И ако не четем биографии и политически програми - ще се ядосваме на тези, които четат Евангелието като Дявола…

 

 

БЕЛЕЖКА: Малко след като излезе коментарът на Ивайло Митков, от БСП обявиха, че Елена Йончева и Георги Михайлов ще се откажат от имунитетите си.