Социализмът падна или кой е новият президент на Бразилия?

Тази нощ Жаир Болсонаро беше избран за президент на осмата икономика в света, двигателят на Южна Америка – Бразилия.

Това е огромно крушение за левите, не само в Бразилия, но и в глобален мащаб, защото Бразилия често бе считана за бастион на социализма – през 21 век, страната беше управлявана изключително от социалистически и комунистически партии. Включително тази на Дилма Русев. Едва след нейния импийчмънт, вследствие на най-големия корупционен скандал в историята на Южна Америка, страната започна полека да се стабилизира.

Което не поправи огромните проблеми, породени от социалните програми, корупцията и битовата престъпност, достигнали невиждани нива.

Разпадът на традиционната десница в лицето на Социал-демократическата партия на Бразилия (ПСДБ) изведе на преден план нуждата от ново лице, което да се заеме с проблемите на страната.

Бразилците избраха за тази отговорност Жаир Болсонаро, оглавяващ неформалната група в ПСДБ – Bible, Beef & Bullets – Библия, Телешко и Куршуми. Както може би се досещате, християнството, агрикултурата и армията са основни приоритети и в предизборната програма на бившия капитан от Бразилската армия. Освен част от армията, Болсонаро е бил и градски съветник на Рио де Жанейро и конгресмен през последните 26 години, предлагайки над 171 закона.

“Бразилия над всичко, Бог над всички”

Слоганът на Болсонаро е ясна препратка към Доналд Тръмп, сравненията с когото, започнаха още при кандидатирането му. Точко както и срещу президентът на САЩ, ляволибералните медии, веднага се заеха с очерняща кампания в световен мащаб, която доведе само до няколко сравнително нескандални изявления отпреди години. В страна проядена от корупция, това е най-големият компромат, който можеше да се намери за него. Разбира се, имаше и дежурните обвинения в расизъм, които се повтарят толкова често, че вече се възприемат просто като истерично бърборене.

Заради това беше необходимо да прибегнат до други мерки. На 6 септември 2018 година, Жаир Болсонаро беше намушкан в стомаха от член на социалистическата партия (SLP) на среща с избиратели в бразилска провинция. Въпреки, че не успя да участва пряко в по-голяма част от кампанията, на 7 октомври Бразилия избра най-десния конгрес и сенат след военния режим, а той спечели първи тур с 46% от гласовете.

Предизборната кампания на Болсонаро се базираше на няколко основни цели – икономически реформи и борба с престъпността.

Планира се рязко съкращаване на администрацията и административните разходи и орязване на социалните програми до минимум, заедно със строги мерки срещу. Предвижда се и мащабна приватизационна програма, с която да се елиминират едни от основните източници на корупция.

Проблемът с гетата (фавели в големите градове) е огромен и Болсонаро планира по-голямо участие на армията в справянето с престъпността.

Международните пазари реагираха положително веднага след първия тур и по-този начин стана ясно, че бизнесът гледа положително на избирането на Жаир Болсонаро.

Той е поредният представител на консервативната вълна, която се роди като глобална реакция срещу самозабравилите се бюрократи, които бяха решили, че историята наистина е свършила.

Но тя едва сега започва, защото мнозинството гласували за Болсонаро са избиратели под 40 години.