Последната глътка

“Ще препоръчвам на болните полезен начин на живот, доколкото ми позволяват това умението и разумът, и ще ги предпазвам от всичко вредно и опасно. Не ще се поддам на ничия молба да поднеса някому смъртоносно питие, нито пък аз сам ще реша да сторя такова подобно нещо”. Това е част от Хипократовата клетва, която всички бъдещи лекари полагат при завършването си.

Миналата седмица прокуратурата и ГДБОП влязоха в две болници за лечение на онкоболни. Задържани бяха седем души, сред тях лекари и фарамацевт.

Оказва се, че те са търгували незаконно с лекарствата, които държавата отпуска за онкоболни хора. На тях им е вливан разтвор, в който няма никакво лекарство или дозата е била много малка. А това застрашава здравето и живота на болните.

В действията на задържаните не се вижда нищо от клетвата, която са положили. Те не са направили нищо, за да предпазят хората от „всичко вредно и опасно“, а напротив, застрашили са живота им. Поднесли са им „смъртоносно питие“.

Защо здравето в България се превърна в стока, а някои „доктори“ - в търговци? Търговци, които принизяват най-голямата ценност на човека – правото да се лекуваш и да живееш, в пари.

Трябва ли обаче само задържаните да понесат наказание? Има ли и други по веригата и в системата, които трябва да застанат на подсъдимата скамейка?

Това ли е тъжната истина - ако имаш пари ще оживееш, ако нямаш...? Не може да е така!