Нека не забравяме

През последната седмица станахме свидетели на манипулация, ‘‘тежък побой‘‘ и лъжа. Петно върху качествената журналистика. Но станахме свидетели и на още нещо, което бързо забравихме - тоновете развалена храна, открита в склада във Велико Търново.

Защо никой не говори за склада и храните, а само за симулацията? Тъпче се на едно място, дъвчат се само репортерът и ‘‘Господари на ефира‘‘. Стъпкахме ги вече. И ги сдъвкахме. Греши се, а злоупотребата с доверието на колегиалната общност е въпрос на личен избор.

Измести се фокусът на проблема, а именно - храните с изтекъл срок на годност и подменените етикети.

Става въпрос за над 30 артикула - сухи млека, шоколадов фондан, маргарини, яйчен меланж и др., чието количество е около 15 тона. И около 25 000 лева.

Прокуратурата обаче е категорична, че е иззела необходимите веществени доказателства и няма нужда от целия тонаж. Сега вместо да изпълни собствената си заповед за унищожаване, държавната агенция прави ежеседмични проверки дали запечатаната храна стои все така запечатана. Така твърди самият шеф на областната дирекция по безопасност за храните д-р Станимир Спасов.

Така ли се процедира? Разликата между запечатване и унищожаване не е особено малка. Дори напротив. Това е престъпление, което предвижда лишаване от свобода до две години или пробация.

Какво следва? Никой не знае. Но и никой не казва.

Има ли наказани?

Институциите мълчат, очите се замазаха, сега има друго по-важно - Върбанов има ''Златен скункс''!

Да се върнем на същественото. От БАБХ съобщиха, че не разполагат със складове, в които да могат да съхранят толкова голямо количество продукти, затова са ги оставили на отговорно пазене в склада.

Забележете - отговорно пазене в склада. Какво по-точно се пази? Храна с изтекъл срок на годност и подменени етикети, която има потенциална опасност да стигне до хранителните вериги. И как се пази отговорно нещо, което е негодно?

Защо складът продължава да работи е другият въпрос. Отново без отговор.

Негодната продукция е в шокиращо количество, което очевидно се подценява. Запечатването на развалената стока не е решение на проблема, но пък златният скункс може и да е.

Случаят с ‘‘Господари на ефира‘‘ е неприятна история, касаеща цялата журналистическа гилдия. Симулацията отключва множество въпроси, но не по-малко са и тези, свързани със склада и развалената стока.

От ежеседмичните проверки на БАБХ нищо друго не е ясно, освен твърденията, че има такива. Развитие няма.

Разбрахме за лъжата на репортера, но какво се случва там, където се крият нередности и тонове продукция, негодна за обработка и консумиране?

Кой ще отговори?