За кожата на един репортер

16:00, 28 сеп 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Важно е да започнем този коментар с разказ.

Стартираме с обяснение за това защо не отделихме чак толкова внимание на случая с “пребития” “журналист” (неслучайно двете думи са в кавички) от “Господари на ефира” Димитър Върбанов.

Истината е, че историята намирисваше от самото начало и причините за това са няколко.

На първо място - репортерите на “Господари на ефира” са близо до журналистическата работа, но всъщност не са истински журналисти. През годините много техни разследвания са се появявали на екран, въпреки че твърденията в тях са спорни, непроверени и едностранчиви. Чрез средствата на натиска различни администратори са се принуждавали да взимат определени решения и да действат по определен начин, само и само да не бъдат изобличени като хора, които не си държат на думата. Затова и до ден днешен, например, в голям столичен квартал има светофар, сложен след репортаж на “Господари на ефира”. Светофарът обаче по-скоро пречи, а не помага на движението.

“Репортерите” на “Господари на ефира” успяха да наклонят везните и покрай референдума за добив на злато в Трън.

На второ място - не се появи веднага суров материал от “нападението” над Върбанов. Без каквато и да е проверка на фактите, колегите на великотърновския репортер от централата на Нова папагалски преповториха новината. Апропо, повереният на Вяра Анкова нюзруум си вкара такъв автогол, че още три кампании с билбордове няма да убедят зрителите в 100%-товата достоверност и безпристрастност на Новините на Нова.

Така например в сайта на медиата първата информация гласи: “Нападение срещу журналист, докато прави разследване! Трима души атакуваха репортера на „Господари на ефира” Димитър Върбанов. Нападателите са служители на склад и шефът им.

Димитър Върбанов е хвърлен върху бетонова площадка, като е получил наранявания по ръцете и главата.”  Вече има йезуитски материал след видеозаписите, озаглавен “Кадри от охранителни камери хвърлят допълнителна светлина върху инцидента с репортера на "Господари на ефира” Но (странно защо ли?) статията не е свързана с другите по темата - нормална, ежедневна практика на канала. Сигурно след време може да бъде и изтрита.

Така, както си изтри статуса и колегата на Върбанов - Ева Веселинова. Русокосата сливналийка, подгласничка на Елена Кучкова в конкурса “Плеймейт на годината” днес също смята, че е в журналистическите среди. Веднъж в битието си на “репортер” на “Господари на ефира” и втори път - като коментатор, четящ морал от екрана на “На кафе”, отново по Нова. След като подкрепи Върбанов в статус, в който разпалено обясни как именно те вършат работата на държавата и институциите, по-късно тихомълком “репортерката” изтри мнението си.

Най-нелепото в цялата ситуация бе и реакцията на т.нар. гилдия. Асоциацията на европейските журналисти (известна с невинаги адекватните си прояви) застана на страната на Върбанов. И аха-аха отново да запее хорът, че медийната свобода в България е дефицитна стока. Реално никой от “колегите” на Върбанов не си направи труда да провери случая, да поиска и другата гледна точка. В старопрестолната столица тези, които трябва по дефиниция да търсят истината, просто излязоха на протест в подкрепа на “пострадалия”.


Случаят с Димитър Върбанов е втори тежък имиджов шамар за Нова за тази седмица. И ако ние проявихме известна предпазливост при тиражирането на случая и реакциите след него, то сега е време ясно да зададем следните въпроси:

  1. Кой следи за връзките между екипите на външни продукции и Новините на Нова, когато има информация за подобен казус? Как редакторите се уверяват, че казаното им вероятно по телефона, вероятно от някой от екипа на “Господари на ефира” е 100% истина?
  2. Какви са журналистическите стандарти, които спазва екипът на “Господари на ефира” при подготовка на репортажи?
  3. Къде е границата между журналистиката и забавлението?
  4. Как екипът на “Господари на ефира” ще реагира след кадрите от видеокамерите? Как ще ги коментира? Ще има ли последствия за “репортера”, който пада като Неймар за дузпа?
  5. Когато доверието към предаването се подкопава от подобни случаи, с какви очи “Господари на ефира” ще дават “Златен скункс” на когото и да било в държавата? Или деликатно ще се излезе от ситуация като екипът сам си връчи анти-наградата и всички дружно забравим за казуса…
  6. Докога цялата журналистическа гилдия ще скача като опарена, без да проверява фактите?
  7. Ще продължи ли Нова да се бори с фалшивите новини, както бе заявила преди време? По какъв начин ще го направи и няма ли доверието в медиата да се срине, след като това е нивото на “разследванията”, които виждаме от екрана й?

Време е тези въпроси да получат честни отговори. Без печати "Обещано"...