Примерът Швеция

Някога Швеция бе добър, но напоследък се превърна в лош, особено за съседите си, пример.  Волво, АББА, ИКЕА, както и образът на щедрата социална държава, като че ли останаха някъде в седемдесетте години на миналия век. Днес Швеция е известна както с нарастващият брой ислямски държавни служители, така и с нарастващият брой престъпления и терористични атаки. Паралелните общества на имигрантите  увеличиха престъпността в пъти и сега равнището и е над средното за ЕС. Малмьо влезе в челната десетка на най-опасни градове в Европа, а британското и канадското външни министерства издадоха специални туристически справочници с безопасните места за желаещите да посетят Швеция. Самите шведи са принудени да свикват със заглавия на новини, свързани с експлозии, гангстерски екзекуции и т.н.  На последните избори, преди дни, най-важната и широко дискутирана тема от гражданите бе "законът и редът". В довчера известната с безопасността си скандинавска държава главната тема е сигурността и прилагането на законите.


В тази връзка не бе неочакван възходът на крайно дясната партия "Шведски демократи", с която останалите политически сили не желаят дори да разговарят. Лидерът на тази антиимигрантска и антиислямска партия Ийми Окесон обаче заяви, че това е моментна изолация и 18-те процента от вота няма как да бъдат пренебрегнати. Интересна подробност от проведените избори бе самата система за гласуване, която шокира външния докладчик от Дания, Майкъл Ааструп Йенсен. Той отбеляза: "От всички многобройни наблюдения на избори, на които съм присъствал, не съм виждал нищо, което да се доближава до това. Което показва, колко всъщност е недемократичен шведският избор". Ето го и обяснението:


Йенсен е наблюдавал избори в Източна Европа, включително в Русия, но очевидно шведската система го е довела до решението да я постави като въпрос в Съвета на Европа. Швеция не е член на НАТО, но е член на ЕС, така че мястото е адекватно. В избирателните секции всяка партия има отделна бюлетина и всеки в стаята за гласуване може да види кой какво взима и за кого гласува. Пред секциите стоят партийни активисти, които раздават бюлетини на партиите си. Това е сериозна разлика в сравнение с повечето практики в Европа и в почти всички демократични държави в света. Правителствен доклад от 2015 г. е предложил засилване на изборната тайна и вече намерението е да има забрана да се предлагат бюлетините в стаята, но пред вратите натискът е факт. Изготвен е законопроект и ако бъде одобрен, той ще влезе в сила от януари 2019 г. Така, изборите за Европейски парламент през пролетта на същата година ще бъдат обезпечени с повече таен вот.


Тази задача изглежда лесно решима на фона на няколкото случая с експлозиии, целящи убийства. Според шведската полиция, атаките с ръчни гранати (които са били практически неизвестни допреди няколко години) са без аналог в държави, които не са във война. Произходът на това оръжие е дело на нелегален внос от бивша Югославия. Предприемчиви бандити предлагат стоката и който я купува, най-вероятно ще я използва, защото този вид оръжие не е за украса на стената, рафта или където и да е в дома. Така, войната между гангстерите заприличва на истинска и твърде опасна за случайно попадналите на "фронта" невинни. Застрашени и понякога жертви са не само шведите, но и многобройните имигранти населяващи най-опасните квартали.  В тези, превзети от чужденци, зони линейки и пожарни влизат само при сериозно осигурена полицейска защита. Самата полиция пристъпва в тези квартали тежко въоръжена и в многоброен състав. Там пощенските служби трудно функционират, работното време на обществените библиотеки е намалено, а някои дори затварят врати, поради тормоз от младежки банди. Полицията се счита за враг. Стигна се до обявяване на амнистия за тези, които предадат оръжието си. Дори до предупреждения от сорта на "Хвърлянето на граната е опасно, защото тези, които изваждат щифта се излагат на риск!".


Опитите да се потушава тревогата в обществото стана задача на някои от политическите сили в страната. Лидерът на Зелената партия Изабела Льовин се възмути: "Как може някой да говори за хаос в Швеция? Истината е, че ние сме държава, която дава на останалата част от демократичния свят надежда". Хубави думи, но за друго, отминало време. А дали шведските политици ще успеят да представят ефективно решение за настоящето и бъдещето е въпрос без отговор към днешна дата.