Двойният стандарт "Радев"

"Няма как обаче да се отмине фактът, че цели институции са впрегнати да раздухват случая, за да се прикрият реалните скандали и с жертвите по пътищата, и с реалното състояние в застраховането, срива на Търговския регистър, чуждестранните инвестиции, корупцията... Не очаквайте от мен да коментирам пътен инцидент“

 

С тези думи настоящият президент на страната коментира случая, в който баща му блъсна с автомобила си инвалид на кръгово кръстовище. Инцидент, който седмица властите се опитваха да покрият, под натиска на местен БСП-лидер и вероятно на самия президент.

Парадоксалното е, че Румен Радев (който нямало да коментира пътен инцидент) каза тези думи по повод пътния инцидент край Своге. Случилото се в Искърското дефиле безспорно е голяма трагедия. Но извън това - помогна на президента да заглъхне лавинообразно растящия скандал с катастрофата на баща му.

И какво излиза - президентът коментира само инциденти, които му изнасят. Катастрофата край Своге е повод за интерпретации и тежки заключения за политическата класа, а катастрофата край Харманли... явно не е.

Ето как, след двойния стандарт в храните и банкирането, вече имаме емблематичен пример за двоен стандарт в политиката. Двойният стандарт "Радев". 

Този пример дойде именно от политика, който трябва да пази баланс между институциите; да е президент на всички българи - дори и на тези, които не са гласували за него. Коментира с пасивно огорчение или ирония как обществото обръща внимание на катастрофата на баща му, но той самият прави квалификации и генерализации след трагедията край Своге.

Политическите анализатори със сигурност вече могат да кажат, че шансовете на Радев за втори мандат се топят като топка сладолед в жегата. Въпреки това е добре президентът да е честен и да се държи достойно поне в оставащите години от мандата му. Самият той като пилот трябва да е наясно, че със затворени очи не можеш да се справиш с турболенцията.

И дори и в двойните стандарти има мярка. Все пак хората още днес могат да не си купят шоколад с по-малко какао, но трябва да чакат до следващите избори, за да изберат държавен глава...