Включихте ли прожекторите, г-н президент?

19:42, 27 авг 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

"Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно... Крайно време е да включим прожекторите."

Това са думи на Румен Радев, казани през април, по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум.

Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция, категоричен е държавният глава.

Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси... и най-важното с друга енергия и друг морал. В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно, коментира той.

През месец юни, по време на Европредседателството, Радев разкритикува правителството за борбата му с корупцията, като обяви, че общественото внимание в момента е изтласкано извън пределите на България и е насочено към международната политика. Той каза още, че независимо какви жонглирания се правят с макроикономическите показатели на страната, критерии за пълноценната евроинтеграция на България ще бъдат резултатите от борбата с корупцията.

През месец август, Президентът отново зае активна позиция относно прозрачността в държавата. 

„Липса на прозрачност“, така определи държавният глава скандалите с Търговския регистър и фалиралия застраховател „Олимпик“.

"Тук не става въпрос за технически отказ, за немарливост и некомпетентност на няколко държавни служители. Тук става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, за абдикация от отговорност, за криза в доверието в държавността”, добави президентът.

В събота, медиите разпространиха кадри от камерите за видеонаблюдение на кръговото в Харманли, на които е запечатана катастрофа с инвалид, предизвикана от бащата на Румен Радев - Георги. Акт е написан на мъжа с триколката, а за инцидента се разбра осем дни по-късно след опит да бъде прикрит. Прокуратурата се самосезира и с МВР започнаха разследване.

Какви нарушения ще бъдат открити в хода на проверките, какви административни наказания ще получат служителите на реда, прикрили инцидента - предстои да разберем. Това обаче не променя факта, че президентът Радев забрави да включи прожекторите за да не стоим на тъмно...

„Един нелеп инцидент. Те и полицаите казват така. Нелеп инцидент, при който няма убит човек. Не чувствам вина”, каза иначе Георги Радев пред Нова телевизия.