Защо футболът фанатизира феновете?

16:50, 10 май 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Защо футболът фанатизира феновете? Темата е много дълбока и обширна и трудно може да се даде еднозначен отговор. Факт е обаче, че никой друг спорт не предизвиква такова внимание и поведение от хора, които би следвало да харесват спорта.

Очевидно е, че подобна масова агресия няма нищо общо със спорта и задоволява основни личностни потребности. Явно във всяко общество, определен процент от хората имат нужда да се обединяват срещу общ враг, независимо дали е реален или въображаем.

Това от своя страна води до усeщане за принадлежност, за цел, за структура и колкото и странно да звучи - за смисъл. През годините са провеждани много изследвания в тази посока и един от основните въпроси е свързан с личностната реализация на запалянковците.

Интересно е да отбележим, че между футболните фенове има и изключително успешни в редица области личности. Независимо от страстта си към даден отбор, при тях разумът надделява и почти никога не се стига до крайности.

Истински проблемни се оказват нереализираните хора, който по този изкривен начин заместват липсващото усещане за собствена значимост и изява. Наистина е изключително тъжно, че има родители, които не осъзнават колко грешен и опасен модел на поведение предават на децата си чрез иначе изцяло позитивната идея за истински спорт!