Васил Иванов: Ще има още разкрития около Дарина Сарелска

Васил Иванов беше част от екипа на Нова тв близо 17 години. Той показа измама от нотариус, като за целта чрез подставено лице екипът прехвърли автомобилите на държавния глава Георги Първанов и на обвинител №1 Никова Филчев чрез нотариуса. Васко разкри схеми за измами в Агенцията за бежанците, показа как народните представители коват закони срещу контрабандата, а в същото време пушат цигари без бандерол. След негови разследвания трима кметове бяха отстранени от длъжност само за последните две години, а още десетима градоначалници в момента са разследвани, след като журналистът показа нагледно далаверите им.

Напускането на Нова ТВ през април, за което и Topnovini.bg писа, бе предизвикано от изричната забрана на шефката на новините Дарина Сарелска да разследва именно кметове. Забраната му бе наложена няколко месеца след октомври 2015-а, когато ГЕРБ спечели 80% от кметските места в страната. По думите на Васил, в продължение на година Дарина Сарелска е спирала репортажите му, които са свързани с местната власт и обществените поръчки.

Тези дни напусналият Нова ТВ след грандиозен медиен скандал Васил Иванов се озова в центъра на нов парадоксален казус - в един и същи ден получи медиен Оскар за цялостен принос за развитието на журналистиката от VIP Comunications, както и регистрация в Бюрото по труда. 

Иванов, който вече е на свободна практика, е носител, заради разследванията си, на най-престижната медийна награда, давана от „Лайпциг Медия“, по-известна още като „Европейски Пулицър“. Телевизионен канал от Германия наскоро предложи на Иванов да прави собствени репортажи от България срещу хонорар. 

Репортер на Топновини се свърза с Васил Иванов, за да научи дали ще приеме поканата на германската медия, ще търси ли нов канал за изява у нас и какво е последното разследване, върху което работи.

Васко, как се стигна до регистрацията ти на Бюрото по труда?

- Изтече ми предизвестието и трябваше да се регистрирам на борсата. Попитаха ме „Каква работа очаквате да ви намерим?“, отговорих им: „като разследващ журналист“. Оставям сега тази задача на държавата и да видим каква работа ще ми намери.

Има ли нещо символично в това, че в един и същи ден получи награда за цялостен принос в журналистиката?

- Ами да, има някаква символика в това съвпадение. Намирам го за комично, наистина ми е смешно. На някои хора сигурно би им било тъжно, но в тази държава друго не ни остава освен да се смеем. Вчера се шегувахме с хората, когато ми връчиха наградата за цялостен принос, че преди, когато ти връчеха подобна награда, те пращаха на заслужен отдих.

Ще има ли още разкрития по казуса със Дарина Сарелска?

- Да, със сигурност. Тя тепърва ще трябва да дава отговори за много неща. Нищо не остава ненаказано и във времето всичко излиза наяве. Сега вървят едни дела, от които ще излизат разни неща. Ще има разкрития и от други хора.

Работиш ли по някакво разследване в момента?

- Към този момент не. Трябваше да работя по разследванията, които бяха спрени, но от местата, на които ме бяха поканили, офертите бяха оттеглени. Сега, мисля да си купя камера, да си наема оператор и да си работя в интернет. То друго май не ми остава.

Как виждаш бъдещето си?

- Със сигурност ще работя. Спокойно можех да правя каквото ми кажат, да ми тече хубавата заплата и да си почивам. Предполагам, че 90 процента от хората биха викали „ура“ на такава възможност, като шефовете им казват да не работят. При мен обаче, се получи обратното. Една германска телевизия ми предложи да работя на хонорар за няколко разследващи филма за злоупотреби с европари. Става дума за една от най-големите телевизии в Германия. Ще преценя и какви други възможности има. Досега не съм бил безработен. На 19-годишен подписах първия ми трудов договор и оттогава не съм прекъсвал трудовия си стаж.