Елена Дречева: Образованието може да спаси обществото ни

Елена Дречева е изпълнителен директор на Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД. Тя отзизвчиво отговори на въпросите на репортер на Topnovini.bg, по различни теми, касаещи кариерата и вижданията й за бизнеса в България.

Г-жо Дречева, какво Ви мотивира във Вашата работа?

- Най-вече работата с интелигентни и възпитани хора. Те ме предизвикват да вървя напред и да се боря за това,което правя в България. Другият ми мотиватор е социалната отговорност, както на мен, така и на компанията в която работя. Окрилява ме средата, в която упражнявам професията си.

Разкажете за професионалния Ви път. Как стартира кариерата Ви?

- Професионалният ми път започна още от студентските ми години. Завърших специалност “Стопанско управление”,като съм изслючително доволна от образованието, което получих. Именно това беше специалността, която исках да уча. За да придобия опит в реална среда, започнах да работя в една от най-големите авиокомпании в България. Там стартирах от най-ниското стъпало и това ми даде възможността да извървя цялата стълбица и да разбера как се случват нещата в компанията. Впоследствие бях поканена от един от най-големите IT дистрибутори за да ръководя една от продуктовите линии за тях  След това Коника Минолта решиха да открият свой офис в България. Аз участвах в процеса на подбор и бях избрана. И така 12 години по-късно управлявам фирмата за България, подкрепяна от компанията майка

Какво Ви привлече към IT сектора?

- Получи се доста случайно. Аз по-скоро се интересувам от мениджърската част на нещата. IT секторът е изключително динамичен и това и причината да се задържа толкова дълго време в него. Тук постоянно е интересно и е необходимо да учиш нови неща, да се развиваш. Също така ние като компания създаваме пазара в България като в областта в която работим сме лидери, а не последователи.

Какъв е Вашият подход към работата и с какво се отличава?

- Най-ценен за мен е екипът ми. Изключително важно е да имам доверие на хората, с които работя и те също да вярват в мен. Мисля си, че те правят разликата. За много кратък период от време успяхме да изпреварим компании,които са били повече от 20 години на нашия пазар. Единствената причина за това не са продуктите, а хората и услугите, които предоставяме на българските клиенти. Друга важна част е да се опитаме да мислим стратегически в дългосрочен план, защото това движи компанията напред и създава ползи за нашите патрньори и клиенти.

Споменахте стратегическото мислене. Не Ви ли се струва, че в България то липсва като цяло?

- Ако визирате държавата, да липсва. То е налице в частния сектор. Голяма част от нашите клиенти са стратегически ориентирани компании, градят впечатляващи технологии, които ползват и имат доста добър и подреден производствен цикъл. Държавата изостава и това е пречка за бизнеса да се развива още по-добре и да има по-голяма добавена стойност.

Как трябва да се осъщкстви правилното взаимодействие между бизнеса и държавата?

- Държавата просто трябва да се вслуша в частния сектор. Важно е и да се прекратят всички корупционни практики,които съществуват в нашата държава и нещата да се случват на базата на конкурентния принцип. Това е начинът, по който една икономика се развива и се движи напред, а обществото има по-добър живот и по-висок стандарт.

Имате ли затруднения в набирането на кадри във Вашата компания?

- Имаме огромен проблем. Трудно намираме кадри, търсим дълго време и това ни създава все повече затруднения,защото не само няма достатъчно компетентни кадри, но дори изобщо липсват такива. Това, което ме притеснява най-вече не е, че кандидатите нямат необходимите познания. Ние бихме ги обучили, но ме тревожи липсата на елементарни етични и морални качества, които са важни за един добър служител.

Как може да се реши този проблем?

-Като се започне с образование и то още от детската градина. Именно то може да спаси нашето общество и държавата. Трябва да направим нещо за образованието. Има различни организации с нестопанска цел, които полагат усилия да променят нещо. Ако успеем да променим образователната система, така че тя да отговаря на настоящата действителност и да произвежда друг тип хора, бихме се справили с останалите проблеми.

Какво бихте посъветвала младите хора, които тепърва прохождат в бизнеса?

-За тези, които тепърва ще градят кариера, бих ги посъветвала да са изключително любопитни, да се учат, защото в България кариерни възможности има. Страшно много компании - български, международни, с добра култура и възможност за развитие на хората си. И, разбира се, да се трудят, защото без това няма как да има резултат. На стартиращите сега своя бизнес ще им трябва много кураж и воля да продължат напред. Малките победи които ще постигат, ако успеят да реализират идеите си, с помощта на новите технологии могат да постигнат чудеса, защото възможности има.