Студентка осигури тоалети за бала на 130 абитуриенти

Преди няколко месеца Topnovini.bg Ви разказа за благородната инициатива “Красавицата и Вяра“ на студентката по френска филология Вяра Гигова. Чрез нея младото момиче помага на абитуриенти от цялата страна, които нямат финансови възможности, да получат прекрасни тоалети за вечерта на завършването си. В края на настоящата кампания екипът ни отново се свърза с организаторката, за да разберем какви са резултатите. 
 
Снимка: личен архив на Вяра Гигова
През 2016 г. Вяра преобразява 55 момичета и момчета, давайки им шанса поне за една вечер да бъдат принцът и принцесата на своя бал. Голямото й желание тази година било броят им да се удвои. Когото обаче мечтата се състои в това да сбъдваш чуждите, на реалността не й остава нищо друго, освен да надхвърли и най-смелите очаквания. През май 2017 г. младежите и девойките, които филологът превръща в герои от приказката „Красавицата и вяра“ са 130, а новите дарители надхвърлят 350 души. 
 
За добрия външен вид на абитуриентите, тази година ще помогнат и професионални гримьори, фризьори и маникюристи, които отдават труда си напълно безплатно, водени от идеята, че доброто ни прави красиви. По време на усилената няколкомесечна работа на студентката и нейния малък екип от приятели, те се сблъскват с неща, за които рядко си даваме сметка.
"Обаждахме се на директорите на домовете за деца лишени от родителска грижа и те ни казваха от колко тоалети се нуждаят. За нас беше особено драматично това, че когато ги питахме какъв размер риза да изпратим за момчетата, ръководителката ни казваше, че не знае, защото те никога не са носили ризи. Даваха ни обиколките им на гърди, ханш и талия. Някои пък ни молеха да пратим месец или месец и половина по-рано дамските обувки, за могат момичетата да се упражняват, защото никога не са ходили на токчета. По същата причина не трябваше височината им да надхвърля 5 см“ - споделя развълнувано Вяра. 
 
Историите за срещите между дарители и дарени са не по-малко въздействащи. Имаше дарителка от София, която отиде с колата си до дома в Долна баня, взе Краси, който се нуждаеше от дрехи за бала, и го заведе до столичен магазин, за да си избере той сам костюма. Тя отдели време, финанси и усилия единствено, за да зарадва това момче. Щастлива съм, че станах свидетел на такива прекрасни неща.
 
Водена от желанието си да популяризира благородната инициатива “ Красавицата и Вяра“ и да потърси път за нейното по-нататъшно разрастване, студентката я представя и на форум за жени предприемачи до 25 години. Там тя успява да впечатли журито и да спечели менторството на мениджъра и консултант по управление на промяната Наталия Благоева, с чиято помощ да доразвие идеята си. Въодушевен от презентацията на Вяра по време на форума е и компютърният специалист Ивайло, който пък й предлага да създаде напълно безплатно сайт на проекта.
Снимка: личен архив на Вяра Гигова

Заразната сила на доброто обаче не свършва дотук. За да актуализира списъка с действащи домове, момичето пише официален мейл до президентската администрация, която всяка година, в рамките на традиционната инициатива „Подкрепи една мечта“, организира бал за абитуриенти, лишени от родителска грижа. 

Очаровани от идеята и желанието, с което студентката работи по нея, от президентската институция й предлагат да си сътрудничат, за да се увеличи броят на момичетата и момчета, които ще повярват, че мечтите съществуват, за да се сбъдват. И за да е сигурно, че това послание ще достигне до умовете и сърцата на всички тези прекрасни млади хора, вечерта на 31 май на бала, даван от държавния глава, Вяра Гигова ще има възможността да се обърне към тях и да им го каже лично. 
 
"В живота винаги има проблеми и дори да вървиш постоянно с наведена глава, пак можеш да се спънеш в нещо, но аз искам да насърча тези млади хора да не бъдат част от проблемите. Те могат да изберат да бъдат силни и да работят за разрешаването на всички тези проблеми. За да се случи положителната промяна, е нужно да има много повече действие, отколкото говорене. Смятам, че хората правят добри дела, не защото са избрани от съдбата, а защото са активни и осъществяват това, което имат в главата си. Всеки от нас може да направи нещо хубаво, стига да повява в това, че може.“ 
 
Очаквайте съвсем скоро да ви разкажем и по какъв друг начин героинята ни се включи в традиционното тържеството, давано всяка година от президента. Дотогава не ни остава друго, освен да не спираме
да вярваме в чудесата, но и да не забравяме, че трябва сами да се борим сами за тях, защото не те се случват на нас, а ние случваме тях.