Възрастна жена инвалид чака с години за явяване пред ТЕЛК

Венета Йорданова се свърза с репортер на Topnovini.bg, за да разкаже за двегодишната си битка с бюрокрацията в здравната система у нас. Проблемите започват, след когато свекървата й Лиляна Антонова (тогава 68-годишна) получава инсулт, в следствие на който жената става трудноподвижна, цялата й дясна страна се парализира и губи говора си. 

През май 2015 г. съпругът на Венета подава документи за издаване на ТЕЛК на майка му към МБАЛ „Рахила Ангелова“ - Перник. Повече от година не се получава никакъв отговор оттам. Това кара семейството през пролетта на 2016 г. да се свърже с ръководството на лечебното заведение, за да разберат какво се случва. Оттам ги уведомяват, че все още обработват документите на пациенти от 2012 г. Още една година по-късно (май 2017 г.), положението е същото – няма отговор. Това кара Венета да звънне в РЗИ - Перник, които са контролиращият орган.

„Вдигна ми жена, която ми обясни, че не съм нито първата, нито ще съм последната, която ти търси по този повод. Каза, че те непрекъснато ходят на проверки и констатират, че има огромно забавяне в област Перник. Единственото, което съм можела да направя, било да пусна жалба до директора на болницата, след което тя отново щяла да стигне до тях (до РЗИ - бел. ред.). На моя въпрос какво ще постигна с всичко това, жената съвсем чистосърдечно ми отговори, че те съхраняват жалбите в огромни кашони и изобщо не се знае кога ще стигнат до моята“ - разказва Венета.

Снахата на Лиляна обаче, не се отказва от опитите си да се пребори с бюрокрацията у нас. От РЗИ тя разбира, че документите на свекърва й са разпределени на втори състав в пернишката болница. Свързва се с тях и те й разясняват, че в момента комисията е стигнала до молбите, подадени през 2014-та година.

„Оттам ми обясниха, че забавянето се дължало на две причини. Първата, че председателят на този втори състав – Росица Иванова, напуска и може би ще бъдат сменени всички лекари от комисията. Втората била свързана с това, че детските, психиатричните и очните болести, които са били насочени преди към София, сега са се върнали към Перник.“

Докато чака да й насрочат дата за комисия за ТЕЛК, свекървата на Венета живее заедно с дъщеря си, която също е инвалид, с 300 лева месечно. Възрастната жена е в тежко състояние, не може да се движи сама, да ходи до тоалетна и да се храни без чужда помощ.

„Все си мисля, че в рамките на половин година трябваше поне да имаме някакъв отговор, да ни кажат, че има проблем, ще се забавят и т.н. Да има обратна връзка. Ние в един момент дори си мислехме, че проблемът е в пощата, но се оказа друго. Боя се, че ако продължат да се бавят, може да се стигне до абсурдната ситуация свекърва ми да да почине, преди да има насрочена дата за ТЕЛК.“

Topnovini.bg ще продължи да следи случая.