Ваня Захариева: Въпреки заплатата от 700 лева, никога не бих се отказала от учителската професия

По повод състоялата се днес церемония „Учители на годината“, за която Topnovini.bg вече ви разказа, избрахме да ви срещнем с един от наградените, за да научим повече за това какво е да бъдеш учител не просто по професия, а по призвание.

Ваня Захариева е преподавател по математика и информационни технологии в столичното 137 СУ. Тя е наградена в категория „природо-математически науки“. Според нея, най-важните качества, които трябва да притежава учителят на годината са всеотдайност, трудолюбие и умение да разбира децата. 

След 34 години в класната стая, Ваня Захариева е категорична, че не съжалява за избраната професия и никога няма да я смени, въпреки всички проблеми, част от които е и не много високата й заплата от 700 лева.

„Тези пари не са достатъчни, особено, когато човек има семейство и деца, особено пък ако е самотен родител, каквито случаи има много. Определено са необходими повече средства, за да не се налага да си доработваме на други места.“

Въпреки несгодите обаче, вълнението от това да си възпитал хиляди деца, които след завършването си те търсят, за да ти кажат колко си важен за тях, не може да се замени с нищо.

„Бях много щастлива миналата година, когато мой ученик, който живее в Германия, направи група във Фейсбук и специално потърси мен и още няколко свои учители, за да ни каже, че непременно иска да ни види и да ни прегърне.“

Съветът на наградения преподавател към младите, които сега поемат по този път, е да оставят любовта си към децата да ги води в професията.

„Аз имам две собствени деца и две внучета, а тези, които не съм родила, но които съм обучавала и чувствам като свои, на година са между 150 и 300. Представете си колко много са станали за 34 години. Щастлива съм, когато видя какви прекрасни хора са станали учениците ми и това ми носи невероятно удовлетворение.“