Светослав Лобошки: Представянето ни на „Евровизия“ беше феноменално

Светослав Лобошки е известен автор на популярна музика у нас. Той е високо ценен в поп жанра. Автор и аранжор е на много шлагерни песни. По повод повече от достойното представяне на българския участник Кристиан Костов в „Евровизия, репортер на Topnovini.bg се свърза с него за коментар относно състезанието.

Здравейте г-н Лобошки. Как бихте определил участието на Кристиан Костов на „Евровизия“?

За мен това беше феноменално представяне. Един толкова млад, макар и талантлив изпълнител, само на 17 години да се представи на такава голяма сцена на подобно ниво е страхотно.Най-искрени поздравления за Кристиан!

Каква е причината той да не спечели надпреварата?

Аз не бих определил „Евровизия“ точно като състезание. Това беше един празник на музиката и се радвам, че двe от най-хубавите песни на фестивала спечелиха призовите места. Причините трябва да бъдат обект на по-сериозен анализ. Може би песента му беше малко по-комерсиална, но в добрия смисъл на думата.

Какво е мнението Ви за Евровизия като цяло?

Ако трябва да бъда откровен има едно леко огорчение. В последните години „Евровизия“ започна да прилича на един лунапарк, в който има много фойерверки, светлини, ефекти, а музиката се превръща във фон, на някакви подскачащи и жонглиращи смешно хора.

Лично на мен това не ми допада особено. Наясно съм , че в последно време младите хора слушат с очите си, но въпреки всичко искам повече музика на този фестивал, а не толкова ефекти. Навремето беше различен начинът на музициране и на мислене. Сега са прекалено много шоу елементите и това не ми харесва.

Вчера Кристиан каза, че това вероятно ше е последното му участие на „Евровизия“. Смятате ли, че трябва да преосмисли решението си?

Аз съм убеден, че едва ли това дали той ще участва на „Евровизия“ или не, ще повлияе на кариерата му. Той е един безспорен талант, с много хубав глас и има още неща да научи. Наистина вярвам, че хората с които работи ще го научат на тях. При едно правилно и професионално продуциране на хората около него, го чака бляскаво бъдеще.

Какво щеше да спечели България от победа на Кристиан?

Наистина щяхме да спечелим много.За съжаление малко не достигна на Кристиан. Щеше да е добре, от гледна точка на големите плюсове „Евровизия“ да се проведе в България. Да се струпа такъв арсенал от изпълнители, композитори, продуценти, технически екипи. В София щеше да бъде наистина уникално, една голяма реклама за България и признание за това, което правят много от колегите музиканти. За това искрено съжалявам, че Кристиан не успя да спечели.

Какво мислите за песента, която спечели надпреварата?

В песента на Португалия имаше много музика. Аз усетих в португалската песен човешкото в музиката. Усетих емоцията в много голям мащаб. Радвам се, че такъв тип песен спечели, защото в повече ми идват песните еднодневки.

Тук искам да върнем лентата назад във времето и да припомня, че през 1974 година групата Abba спечели „Евровизия“ с песента „Ватерло“, която и до днес се върти по всички радиостанции в света. Много ми се иска, някои от новите песни на фестивала и след 30 години да се слушат.

В поргугалската песен човешкият фактор надделяваше над комерсиалното и търсеният бърз ефект. Много от младите изпълнители се подвеждат и търсят незабавен ефект от песните си.