Доц. д-р Наталия Футекова: Целта на работата ни е оставането на младите хора в България

Доц. д-р Наталия Футекова е управляващ партньор на ERP.BG - една от водещите български компании за разработка на бизнес софтуер. Тя съчетава успешно предприемаческата кариера в сферата на технологиите с академичната и научна дейност, както и с активното участие в образователни и други обществени каузи.

Наталия Футекова е и основавал на ERP Academy – иновативен проект на фирми от ERP бранша в България, с идеята да направят висшето образование по-близко до реалните нужди на бизнеса. Репортер на Topnovini.bg се свърза с нея по повод целите и постиженията на академията и възможностите пред младите хора в България, които отваря образованието.

Г-жо Футекова каква е целта на вашия проект ERP Academy?

Целта на проекта е да се подпомогне образованието по всякакъв начин. Като възможности за младите хора да се учат и да работят тук. Това е голям проблем. От моят опит като преподавател отчитам, че много млади хора напускат страната. Затова с мои колеги от нашия бранш предприехме тази инициатива, за да мотивираме хората да остават тук и да подпомогнем нашето образование. Нашата материя е доста специфична се усвоява и преподава трудно.

Как възникна идеята за проекта?

Аз преподавах 10 тодини в държавен университет- УНСС и там имах възможност да наблюдавам къде са пропуските в образованието ни. От гледна точка на преподавателите, на учебна база и на потребностите на младите хора. Преди време си мислех, че самите преподаватели трябва да предават по различен начин, а не по стандартния. Те трябва да могат освен да предадат правилно материята, и да запалят интереса на студентите към нея. Идеята не бива да е просто да изчетат едни лекции и да си тръгнат. Наблюдавайки всички тези неща в университета, разбрах, че има нужда от това. Просто бизнесът трябва да може да влезе в тези университети и да предаде своите знания. Ние имаме много какво да дадем.

Българското образование дава ли необходимата подготовка за младите хора, необходими за реализация в реална бизнес среда?

Не я дава. Българското образование до голяма степен е откъснато от бизнеса. За мое огромно съжаление, голяма част от преподавателите нямат практически опит. В нашата сфера например, за да може един човек да стане специалист са нужни около 4 до 6 години. Нужна е постоянна работа с тези системи , с клиентите, в различни проекти по внедряване. За да може този човек да застане пред една аудитория и да обясни какво представляват тези системи.

Има ли недостиг на подготвени кадри във Вашия бранш?

Дори огромен недостиг. Ние неслучайно направихме с висшите училища по застраховане и финанси точно такава съвместна магистърска програма, която да подготвя кадри за бранша. Просто те няма къде да учат в България Те имат такива предмети в университетите, но всъщност никъде не могат да получат по-задълбочена и детайлна специализация. Липсват такива възможности тук.

Как може да се реши този проблем?

Като се създадат подходящи специалности. Именно поради тази причина подпомагаме учебните заведения. Започнах да работя с различни държавни университети, които искат ние да създадем заедно с тях учебните програми и съответно да влизаме и да преподаваме. Какви предмети трябва да се изучават, как да се преподават, по всякакъв начин да им съдействаме, за да могат да създадат нужните специалности. Това предстои да се случи.

Какъв съвет бихте дали на младите хора в България?

Интересен въпрос. Попринцип, винаги казвам на младите хора , че трябва наистина да усетят в какво са добри и да правят именно това. От опита ми с младите хора виждам, че те трудно се ориентират какво искат да правят и често отиват в области, които просто не са техните. Може би това е пътят за тяхното развитие. Аз винаги се старая да изваждам това, в което те са добри и да ги насоча към онова, което могат да правят, защото само тогава те ще работят с удоволствие. Тяхната професия ще им бъде приятна  и продуктът, който създават, и управляват ще бъде наистина добър. Това е моят съвет към тях, да следват себе си.

Чувствате ли се удовлетворена от постигнатото с академията до момента?

Да, много съм удовлетворена. Тази академия излезе извън рамките на София и извън рамките на една специалност. Тя започна да става национална и да работи с всички. Целта е да подпомага образованието не само в даден университет или регион, а където има нужда от това и то се случва на практика.