Проф. Андрей Пантев: На 9 май празнуваме счупването на черепа на нацистката мечка

По повод честванията на 9 май - като Деня на победата над нацизма и Деня на Европа, репортер на Topnovini.bg се свърза с историкът професор Андрей Пантев, за да потърси мнението му за историческите събития и тяхното влияние през годините и до днес.

Професор Пантев какво празнуваме на 9 май?

- Много съвременни интерпретации изтъкват, че Хитлер и Сталин са еднакви. Най-важното е, че на този ден се отбелязва счупването на черепа на нацистката мечка. Каквито и да са последствията и конфигурациите, които произтичат от това, беше отстранена най-голямата опасност за бъдещето на Европа. Нека да не забравяме, че в последната си реч през април 1945 година, Хитлер също говореше за Европа. Както при нашествието на Наполеон, така и при това на 22 юни 1941 година, много нации включително и нашата, пряко или косвено бяха срещу болшевишка Русия. След като руската армия влезе в Берлин, започна двустранното разграничение на Европа, но слава Богу нацизъм вече нямаше.

Има ли начин празникът да ни обединява, вместо да ни разделя?

- Разбира се, че ни обединява. През 1945 година Европа беше обединена. Никой не говореше за лагерите на Сталин, за Гуллаг, за колективизацията, за престъпленията на режима. Дори имаше холивудски филм, в който „чичко Джо“ (Сталин) беше представен като благодетел на човечеството. Никой не иска днес да се славят тези отвратителни престъпления на съветския режим, но самият факт, че всички пострадали от тази власт мощно и безкомпромисно вдигаха оръжия срещу нацизма свидетелстват колко различни са нашите възприятия за нацизъм, комунизъм и социализъм. Днес, благодарение на разни резолюции, се разглежда едва ли не като едно и също.

Какво символизира днешният ден?

- Оцеляването на Европа от нацизма. От комунизма се освободихме без кръвопролития, без бомбардировки и щурмове. Трябва да се има предвид обаче, че Европа е условно понятие. От Копенхаген до Лисабон и от Киев до Дъблин, Европа не е едно и също. Освен всичко друго, Европа е полумюсюлманска. Нека да не забравяме, че Южна Европа в продължение на 500 години беше мюсюлманско владение. Европа няма как да бъде само административен съюз.

Защо Европа избира за свой празник именно този ден?

- Този ден се избира за почитане на триумфа над нацизма. Истинска победа над нацизма обаче, означава надмогване над всички авторитарни личностни режими. Драмата е, че все още се зараждат такива. Не е ясно до каква степен сме ги победили. Според мен, това е доста съмнително. Не искам да се правя на пророк, но в момент, когато има толкова много хаос в политическата история на Европа и света, точно тогава се раждат диктаторите - като спасително решение.

В този контекст, има ли опасност от 3-та Световна война?

- Не, но има опасност от много по-малки войни. Да не забравяме, че историята на човечеството е история на войни, които са отблъскващи сами по себе си. За мен наука, изкуство, култура и човечност са много по-важни от войните. Няма да има глобална война, защото това би означавало взаимно самоунищожение. Но производството на танкове, самолети и т.н. все пак трябва да бъде използвано и това е цинизмът на съвременния свят.