Адриана Цанева: Вярвам, че младите хора, завършили в чужбина, ще се върнат у нас и ще променят света ни

Тази година за 15-ти пореден път ще бъде връчен международният приз „Човек на XXI век“. Събитието ще се проведе на 21 юни, а срокът за номиниране на кандидатите за отличието е до края на месец май. Право на такива номинации имат само предишните носители на статуетката.

Наградата се връчва на хора, доказали с дейността си през изминалите 365 дни, че притежават достатъчно добри управленски качества, за да реализират успешно своите бизнес начинания. За да научим повече за отличието, както и за конкретните условията, на които номинираните трябва да отговарят, репортер на Topnovini.bg се срещна с Адриана Цанева - автор на програмата „Произведено в България“ и председател на журито на „Човек на XXI век.

Снимка: "Произведено в България"

„Нашата награда е свързана със стремежа да открием в България активните, позитивните, градивните хора, които осъзнават, че животът е труден и винаги е бил такъв, но въпреки това продължават да се борят. Целта ни е да намерим в различните браншове динамични и успяващи личности, които се справят и чрез фирмите си създават работни места.“- казва председателят на журито и допълва, че главното условие, на което трябва да отговарят носителите на престижното отличие, е да са се реализирали.

„Целта е тези хора е да излязат на преден план, да почувстват удовлетворението от това, че са успели и да видят добрата усмивка на тези около тях. Другото, което искаме да направим, е да активираме българското производство - всичко българско и родно. Това е основната задача на програмата „Произведено в България“- да представя, демонстрира и налага нашите продукти.“

Цанева казва още, че човекът на XXI век е навсякъде, затова сред категориите има и такава за най-успешен кмет, защото щом той може да управлява дадено населено място, то няма проблем да се справи и с държавата. Според нея, най-важните качества, които трябва да притежава дадена личност, за се нарече успешен представител на века, в който живеем, са да е широко скроен, да вижда напред във времето, да се адаптира бързо и да може да ръководи.

Председателят на журито счита, че в България има достатъчно примери за хора с успешен частен бизнес, които в годините са доказали, че са „уловили кормилото на живота“.

„В момента, целта на нашата програма е младите хора да се върнат в страната и да оценят всичко, което тя може да им предложи. Много се надявам новото правителство да създаде условия за такова завръщане. Всеки, който е отишъл в чужбина и е разбрал, че трудът му е оценен, се адаптира много бързо към средата и спазва всички закони, докато тук не е така. Мисля си, че трябва да мине време и децата ни, които са завършили навън, да се приберат с получените оттам знания, за да могат да променят света ни. Аз все пак съм оптимист.“