Уникален пътеводител ни превежда по трудния, но красив път от връх Ком до нос Емине


За влюбените в планините и приключенията, които те предлагат, пътят Ком-Емине не е неразбираемо словосъчетание от думи, а вече осъществена или отбелязана със звездичка предстояща цел. За останалите, които за първи път чуват за него, Ком –Емине е най-дългият изцяло планински туристически маршрут в страната ни. Той представлява българската част от международния трансевропейски туристически маршрут Е-3, който започва от Сантяго де Компостела (Испания) и завършва у нас. Родният участък от връх Ком до нос Емине е дълъг над 600 километра, включва изкачването на повече от 100 върха и отнема приблизително 190 часа вървене. За да научим повече за трудността, но и за красотата на това да прекосиш България пеша, репортер на Topnovini.bg се свърза с Живко Момчев – планински водач и представител на сдружението „Ойларипи“. Тази година те издават трето преработено издание на пътеводителя Ком-Емине. 

Живко разказва, че не просто е изминавал маршрута, а във връзка със създаването на първия справочник, на него и на съмишлениците му в проекта, им се наложило за едно лято да го направят няколко пъти. Идеята за създаването на пътеводителя възниква след множество извървени подобни пътища у нас и по света и осъзнаването на разликата. 

Живко Момчев – планински водач, сдружение „Ойларипи“ 

„Направи ни впечатление какви хубави издания има в чужбина и как хората бързо и лесно се ориентират по тях, докато в България търсиш информация и никъде няма нищо. Тогава решихме да направим пътеводител за нашия най-дълъг и най-хубав маршрут.“ 
По думите на Живко, това е най-леката книжка издавана досега за този преход. Това е важно, когато всеки грам в раницата е от значение. За удобство на ентусиастите, тръгнали по пътя, тя го разделя на отделни етапи, съдържа вертикални профили на дневните маршрути и има описания на местата за храна и нощувка. Особено любопитно е, че шрифтът в новия пътеводител е подходящ за хора, страдащи от дислексия. Шрифтът е разработен от Кристина Костова и помага не само на хората, които имат затруднения при усвояването на информация в тестов вид, но и на всички, на които ще им се налага да разгръщат справочника при недобри условия за четене. 

Връх Ком


Пред младия планински водач не стои въпросът защо се занимава с това да популяризира туризма у нас. Планината просто е част от него и това, че от подобни дейности не се печели добре не е нещо, което го интересува. Всички от сдружението „Ойларипи“ работят други неща, с които осигуряват прехраната си. 

„Определено е нужна лудост, за да се занимаваме с това. Времето, което отделяме за тези дейности, всъщност е времето, което отнемаме от близките си. Вършим го, защото знаем, че все някой трябва да остане в България и да прави тези неща. Това е пътят, който сме избрали и се радваме, когато намерим нови съмишленици, защото за нас е важно да останем тук и да се борим. Нямаме причина да се откажем. Може да е трудно, но както се казва, ако не е трудно, то значи не е за нас.“ 

Еделвайс

Колкото до това защо си заслужава да си вземете 20-на дни отпуск, да сложите в раницата си най-необходимото и да тръгнете по пътя Ком-Емине: 
„Нашият маршрут е впечатляващ с природните си и културно-исторически богатства. Освен това, българинът е изначално свързан с Балкана. Често обичам да казвам, че той е енергийният гръбнак на страната ни. Нека не забравяме, че едно време хайдутите са се криели там. Изобщо Балкана ни е пазил от много неща. Винаги, когато нещо лошо се е случвало хората са бягали там“ –завършва Живко, призовавайки ни да поемем по рискования, но и вълнуващ път от връх Ком до нос Емине, за да опознаем по-добре родината, а и себе си и за да има какво да разказваме един ден на децата си.