Искра Ангелова: Ние се страхуваме от Юлия Кръстева, в България спъваме всеки образован и талантлив човек

Фестивалът MASTER OF ART, представящ документални филми, посветени на известни творци, ще започне тази година на 20-ти април в София. Програмата ще бъде открита с „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ от журналистката Искра Ангелова. Специално за читателите на Topnovini.bg, известната телевизионна водеща се съгласи да разкаже повече за проекта си и за малко известната у нас, но популярната по цял свят личност на Юлия Кръстева.

Г-жо Ангелова, как решихте да направите този филм?

- Виновна за това е проф. Николчина, защото тя я доведе преди 3 години в България. Юлия Кръстева не си идва много често тук. Причинете за това са комплексни. Една от тях е, че докато е живяла във Франция, преди падането на Берлинската страна, й е било трудно. След това баща й е починал по доста нелеп начин в българска болница в началото на 90-те години. Оттогава нататък, тя не иска по сантиментални причини да се завръща. Проф. Николчина обаче, успя да я доведе и тя имаше публична лекция в Софийския университет. Тогава, когато го прочетох това, аз бях бременна в последните месеци и лежах вкъщи. Дръзнах да напиша писмо на проф. Николчина и в него й обясних, че мечтая да се срещна с тази жена и че колкото харесвам Роланд Барт, Умберто Еко, Михаил Бахтин и всички тези хора, които сме чели с притаен дъх, толкова ми е любопитно да срещна и видя и Юлия Кръстева, която е една от тях. Тя става световно име, благодарение на нестандартното си мислене и задаването на интересни, парадоксални и неудобни въпроси. С това писмо молех Юлия Кръстева да даде интервю за предаването ми или да ми позволи да заснема кратък филм за БНТ за рубриката „Зад кадър“. Това се случи. Този филм се казва „Чужденката“, но поради краткото време, което имахме – три дни (толкова тя беше в България), той не е пълнокръвен портрет на личността й, ето защо аз бях длъжна да се опитам да продължа.

Защо считате, че е нужно да се говори за личността на Юлия Кръстева?

- Страшно много хора в България изобщо не я познават. Тя е може би най-влиятелното име в научните среди и най-влиятелната българка. За първи път чух за нея, когато бях студент в университета. Тогава все още не можехме да прочетем нищо нейно или можехме, но от чужди езици, ако някой от нас е пътувал и е успял да донесе нейна книга. Днес на български са преведени само романите й. Запознаването на българската общественост с нейното име ми се струва началото на едно по-голямо запознаване. Юлия Кръстева е семиотик, философ, лингвист, психоаналитик, атеист и в момента работи върху овладяването на проблемите на младежи, увлечени от ислямския радикализъм в Париж. Тя ни посрещна в дома си, запозна ни със семейството си, със скандалния си съпруг – писателят Филип Солерс. Заведе ни в любимата си сладкарница, в любимото си кафене. Тя е звезда в Париж. Аз буквално ходех в книжарниците и където и да попитах за нея или книгите й, всички знаеха за нея. Изобщо, искрено се надявам този филм да Ви бъде интересен.

Поради каква причина е толкова малко позната у нас, тогава?

- От една страна, тя не е превеждана на български. От втора, не знам дали изобщо се учи в университета, или само проф. Николчина я изследва. Мисля, че в университета все още няма такава специалност. Тя общо взето спада към т.нар. „феминистки автори“, въпреки че е по-скоро известна с това, че се е отрекла от феминизма и го е структурирала, отколкото да е истински воюващ феминист. 

Защо не е превеждана на български език?

- Не мога да разбера, аз също много се зачудих. Примерно, Цветан Тодоров е преведен, Кристо е познат в България, знаем кои са Гена Димитрова, Райна Кабаиванска и Борис Христов. Подозирам, че за Юлия Кръстева се знае твърде малко, защото се смята, че темите, по които тя работи, са прекалено специализирани. Хората си мислят, че са скучни, а това изобщо не е така. Тя е страшно витален човек и ум, който мисли по всички проблеми на съвременността. Струва ми се, че това ще бъде първата стъпка към опознаването на тази фигура и се надявам следващата да е преводът на нейните големи трудове. Ние се опитваме да я поканим отново в България за 24-ти май, за да гледа филма, дано да успеем. Възможно е, но не е сигурно. Друга причина, поради която не е позната е, че в България през годините, успехът (особено тази навън) среща тук стена от обструкции, неодобрение и открита враждебност. Това се видя след лекцията на самата г-жа Кръстева в България, когато се завихриха дебати из интернет и аз се чудех откъде-накъде и почитателите и опонентите й се изказват така категорично, при положение че си личи, че по-голямата част от тях изобщо не са чели нищо от нея.

Какво Ви впечатли най-много в личността й, виждайки я толкова отблизо?

- Аз не можах да разбера изобщо как тази жена може да е толкова неуморна. Тя е на 75 години и никога не сяда. Програмата й е страшно натоварена. Дори тук, в България беше на толкова много места – в началното си училище, в гимназията, в университета, в Рилския манастир, направи панихида на родителите си. Тя буквално тичаше като кон. Неуморна е, трудолюбива, организирана и изпълнена с живот. Възхитително е това.

Кой се страхува от Юлия Кръстева?

- Ние се страхуваме от Юлия Кръстева, ние пречим на такива начинания, ние се опитваме да спъваме и заставаме на пътя на всеки малко по-интелигентен, образован, талантлив и можещ човек. Много хора в България се чувстват недооценени, нереализирани и материално, живеещи на ръба на оцеляването, особено интелектуалците, хората на изкуството и това сякаш е естествената човешка реакция, за съжаление е така.