Янко Янков: Нужна е адекватна политика в сектор Пчеларство

08:49, 25 мар 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Областният координатор на Съюза на българските пчелари в област Добрич Янко Янков пред Topnovini.bg

Г-н Янков, каква е причината пчеларите да излязат на протест, който е насрочен за 25 март от 13 ч. пред сградата на Министерството на земеделието и храните?

Протестът ни е срещу недалновидната политика на Министерството на земеделието и храните в сектор Пчеларство. Съгласно чл. 3 от Закона за пчеларството министърът на земеделието и храните осъществява държавната политика в областта на пчеларството.

Пчеларският сектор е оставен на произвола на съдбата, без правилна политика за развитие, без адекватно финансово стимулиране с държавно обезщетяване само за едно или две заразни заболявания, успоредно с които са много други такива. Масовият мор на пчелите не е отразен реално в статистиките за реалния здравен статус. Масовият мор, следствие отравянето на пчелите, отдавна е рецидив, лишен също от статистика и обезщетение, като пчеларска политика, но и стимулира виновниците.

Откога датира този проблем?

Неадекватната, недалновидна политика на Министерството на земеделието и храните е факт от поредица от години, дори няколко правителства. Не е вината само на това правителство, макар на него да се падна нелеката задача да вземе меки по опазване на пчелите, но това е поредица от години. От 2003 г., още с гласуването на Закона за пчеларството, е задължение на министъра на земеделието да провежда пчеларската политика. Но, това не се направи от нито един министър на земеделието.

За какво настоявате?

Ние настояваме за последователна, адекватна и загрижена политика към пчеларството, загрижена за опазване популацията на пчелите. Вече в рамките на две-три години министерството доказва, че води много хаотична политика. Трябва всеки път, когато решат да правят нещо, ние да се вдигаме на протест. Преди три години бе за тотална забраната на неоникотиноиди. В Европейски регламент има заповед още от 2003 г. за пълна забрана за употреба на неоникотиноиди. В България все още нямаме пълна забрана. Имаше двегодишна, която изтече на 1 декември 2015 г. Ние още миналото лято започнахме да настояваме да се удължи тази забрана или да се направи постоянна. Вместо това, излизат заповеди, без гласност, без консултации с пчеларските организации за употреба на неоникотиноиди. В нашата нормативна уредба ние нямаме приети никакви закони и наредби, които да ни известяват, че е третирано с такива препарати и как ние да действаме. Те тровят нас, а не само пчелите. Тровят храните ни, децата ни. Темата с неоникотиноиди преля чашата на търпението. Това бе поводът ние да се задълбочим в нашите искания и да се насочим към протеста. Защото, единствено това е начинът, за да се обърне внимание на проблемите в пчеларството.

Какви са проблемите?

Единият от проблемите е Законът за пчеларството. Промени се извършват без пчеларската общност да знае. Промените са такива, че те, вместо да защитават пчеларите, напротив, са срещу пчеларството. Кой ги прави, кой контролира промените в този закон не е ясно. Така че, при нас нямаше как да не се насочим към този протест. Някои от националните ръководители предложиха да протестираме след като вече има отровени пчелни семейства и тогава по-аргументирано да излезем на протест. Но, просто е кощунство да чакаме да има отровени пчели. Че коя година не сме имали? В региона на Добрич това е рецидив. По-миналата година на два пъти в района на Балчик имахме отравяне на пчелни семейства и то на над 1000. Което беше фрапиращ случай, както и това в Плевен. В Плевен отравянето на пчелите е с препарат, подобен на този, който сега разрешават. Тогава бе установено, че той не е сред разрешените за употреба през годината и спряха. Тази година се презастраховаха и разрешиха за използване още при сеитбата. А, ние сме неподготвени. Не само пчеларите, но и самите арендатори. Те нямат нормативна база как да го използват. Кога да сигнализират, колко време. Трябва мероприятията по опазване на пчелите по строго определен начин да се посочат.

Какви са опасностите?

Преди всичко, отравяне на пчелните семейства. Водоемите, подпочвените води също ще бъдат отровени. Това е опасност и за птиците, защото при коя сеитба не остават зърна, с които след това се хранят птиците. Това са много силни препарати.

Вие настоявате за адекватна политика отстрана на управляващите по отношение на пчеларството…

Министерството си прави с пиар с малобройни сдружения на пчеларите, с чиито представители се снима по събития. В същото време би трябвало да обръщат внимание на абсолютно всички. Политиката на министерството на земеделието е „разделяй и владей“. Нашият съюз започна да извършва обединение във връзка с воденето на пчеларската политика. В този момент МЗХ се намесва, не контактува с нас, които сме с повече членска маса, а преговаря с малобройни организации с 30-40-50 души, за да си правят пиар, да се заснемат и да излязат в медиите, че контактуват с пчеларските организации. Това е пошла работа, това е тревога в сектор пчеларство.

Вие настоявате да има субсидиране на пчеларството

МЗХ не направи нищо за издействане на директно субсидиране на пчеларите. Вместо да се създаде работна група, която да започне работа по тази насока, МЗХ бездейства. Много преди да изтече срокът на Общата селскостопанска политика /ОСП/ 20/20 трябва да се започне работа по ОСП 20/27, с оглед пчеларството да влезе в програмата за директно субсидиране. Но, …пълно затишие. За да успеем и вкараме директното субсидиране ОСП 20/27 трябва да започнем още от тази година. Необходими са ни 3-4 години време за тази дейност. Ние апелираме МЗХ да поеме инициативата още сега. Не бива да се отхвърля нашето предложение. Не трябва да се стигне до невключването на пчеларството за директно подпомагане в ОСП с мотива, че „така е било в предишния програмен период”, както стана при приемането на сегашната ОСП. Това не бива да се допусне. Всичко е в ръцете на МЗХ. Пчеларите най-вече се нуждаят от директно подпомагане. Всички животновъди са обект на директно субсидиране, само пчеларите – не.

Какви ще са последствията, ако не се вземат мерки за опазване на пчелите?

От пчелите зависи опазването на природата. Ако останем без пчели природата се лишава от регулатор, лишаваме се от една трета от продуктите, които имаме на нашата трапеза.