Тодор Няголов: Няма основание за поевтиняване на хляба

07:48, 16 мар 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Тодор Няголов e председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Добрич

Г-н Няголов, предвижда ли се промяна на цената на хляба предвид поевтиняването на горивата?

Вярно е, че горивото поевтиня и то не малко. Но пък другите компоненти, които съставят цената на хляба, поскъпнаха. Горивото съставлява по-малко от един процент от цената на хляба. Но за сметка на това, има повишение на минималната работна заплата, която на два пъти сериозно се увеличи. А, това води до допълнително утежняване на себестойността. Цените на останалите суровини - брашно, вода, мая, не са променени. Няма никакво основание да се коригира по някакъв начин цената, поне на този етап.

Появи се информация, че на някои места в страната ще се продава хляб по 50 стотинки...

В тези случаи става въпрос за нелоялна конкуренция между колегите от различните райони.

Има ли промени в цената на брашното?

При цените на брашното няма никакво движение вече една година. Най-ниската цена на брашно е 650 лева за тон. За нормалните, качествени, стабилни брашна, с които работят повечето колеги, цената е 670 лева за тон. Тя не се е понижила.

Каква е средната цена на килограм хляб в Добруджа?

Средната цена за един килограм хляб е 1-1,10 лева. Варира за различните производители.

Има ли промяна при цените на закуските?

При тях също няма движение. През последните два-три месеца захарта и олиото поскъпнаха. Цените на брашната за тях са над 800-850 до 1000 лева за тон.

Наближава Великден. Какви ще са тази година цените на козунаците?

Очаквам цената им да е между 4 и 4,50 лева за килограм. Такава бе и миналата година. Ежегодно има колеги от други райони – Велико Търново, Шумен, София, които носят по-евтини козунаци, без никой да знае от кого и от какво са произведени.

Има ли нелоялна конкуренция сред хлебопроизводителите у нас?

Тя не е спирала, защото на пазара съществуват нерегламентирани производители, които не плащат осигуровки, данъци. Разбира се, че ползват и ток по цени за битови цели. Имат толкова много начини да поддържат ниска цена заради това, че не плащат осигуровки, данъци, работят съвсем на тъмно.

Хлябът от лимец е сред актуалните напоследък. Има ли нова мода при хляба?

Най-общо, пълнозърнестият хляб, под всякакви видове и марки, натиска здраво пазара. Той са по-предпочитани. Все повече хората се ориентират към по-доброто качество, към пълнозърнестия, към по-здравословния хляб. Определено се наблюдава израстване у потребителите. Вече хит са хлебни произведения, които са без мая. Търси се хляб със закваски, който е без или с минимално количество бяло брашно – грахам или пълнозърнесто. Но, все още процентът на този хляб е много малък - под 10 процента, но набира скорост. Той се търси по-скоро в градовете, отколкото по селата.

В какви граници се движи цената на пълнозърнестия хляб със закваски?

Един килограм мая струва 1,50-1,80 лева, а цената на кваса е 14-15 лева. Т.е. разликата е десет пъти. Съответно, цената на хляба, който е с такава закваска, е много по-висока. Има хляб, чиято цена е 10 лева, а най-евтините такива хлябове струват 2-3 лева. Ножицата на цените е много голяма. Зависи от продуктите, с които се работи, от съотношението на бялото и черното пълнозърнесто брашно. Ако пълнозърнестото брашно е повече, то хлябът е по-скъп. Ако е само оцветено – 80 % бяло и 20 % пълнозърнесто, естествено, че цената е по-ниска.

Цена от 10 лева за хляб не е никак ниска на фона на заплатите, които се получават у нас. Има ли клиенти за толкова скъп продукт?

Има хора с възможности. Има такива, които плащат по 10 лева за килограм хляб. Има колеги, които продават филийка за 1,50 лева. Добре е, че все повече хора посягат към по-здравословния хляб, защото истина е, че бялото брашно е едно от трите най-вредни неща, наред със захарта и солта. Колкото по-малко бяло брашно се консумира, толкова по-добре. Но, културата ни в това отношение все още е много ниска.

Реклама

Реклама