Проф. Лъчезар Филипов: Първата планета, колонизирана от човека ще бъде Марс

12:44, 01 авг 15 Сподели в: 25
Космическият телескоп на НАСА „Кеплер” откри планета, подобна на Земята. Планетата Kepler 452b е наречена Земя 2.0. Тя е малко по-голяма от нашата Земя, малко по-топла и според учените може би има течаща вода на повърхността й, но се намирана 1400 светлинни години от нас. Във връзка с откритието на НАСА потърсихме астрофизика проф. Лъчезар Филипов.

Проф. Лъчезар Филипов е астрофизик, работи в Института по космически изследвания към Българската академия на науките (БАН) от 1982г., където преди няколко години е бил зам.-директор. За приноса си към космическата наука през 1987 г. получава наградата „Циолковски" на Руската академия на науките заедно с американския астроном Карл Сейгън. Ръководил е програмата по полета на втория български космонавт. От години физикът се е посветил на изследвания и разработки по темата за чуждите цивилизации. През 2011г. в. „Дейли телеграф” публикува класация на 10-те най-известни личности в света, които вярват в съществуването на извънземен разум. В списъка, наред с легендарния физик и космолог проф. Стивън Хокинг, президента на Британското кралско научно дружество лорд Мартин Рийс , Михаил Горбачов, Роналд Рейгън и др. е посочено и името на проф. Лъчезар Филипов.

Проф. Филипов, доколко е изненадващо това откритие?

Това не е изненадващо откритие. Сондата „Кеплер“ е специализиран космически телескоп за търсене на планети около други звезди. Той е на метода на пасажа, тоест когато минава една планета по диска на звездата си, силата на излъчване на звездата се променя. Ще дам пример за голямата чувствителност на телескопа „Кеплер“ – гледате един фар на автомобил от 100 метра и по него ходи една бълха, която ще промени светлинността – толкова е и чувствителен.

Космическият телескоп е специално направен, за да се търсят планети от размера на Земята. Старите методи по-рано са откривали планети от типа на Юпитер и Сатурн – големи планети около звездите. Кеплер“ е изстрелян преди четири години и работи много добре. Тъй като звездите са много, той изследва само в съзвездието „Лебед“. До момента са открити около 1800 планети, като 800 от тях са с размера на Земята или един - два пъти по-големи или по-малки от нея. Търси се планетата да бъде в така наречената „зона на живот“. Около всяка звезда съществува една такава зона, която ако е по-близо до звездата, няма да има течна вода, а ако е по-далече, водата ще замръзне. Планетите, които са от типа на Меркурий до нашето Слънце, нямат вода. В „зоната на живот“ на Слънцето влизат три планети – едната е Венера, която е на вътрешния ръб на зоната, нашата планета Земя и Марс, която е на външния й ръб.

Възможно ли е да има такава планета като Kepler 452b по-близо до Земята?

Има по-близо, но тази, която в момента НАСА откри, по параметри и по маса е много близка до нашата планета. Тя е 60% по-голяма от Земята, обикаля около звездата си, която е от типа на Слънцето, за 385 дни за разлика от нашите 365 дни. Земя 2.0 е от планетите, които попадат в „зоната на живот“ на нейната звезда. Единственото неудобство е, че се намира на 1400 светлинни години. По всяка вероятност ще открием живот и в Слънчевата система, макар и елементарен. Като например на спътника на Юпитер "Европа", който е покрит с лед.

Кое ни дава основание да мислим, че там може да има живот?

Кое ни дава основание да мислим, че там може да има живот ли? Преди 10 години имаше сонда, която беше пробита в Северния ледовит океан и под 10-километров лед беше изтеглена вода, в която се намериха микроогранизми, а до тях не достига нито слънце, нито топлина. Така може да е на спътниците на големите планети. Това ни дава основание да мечтаем за бъдещи контакти с този свят.

Смятате ли, че е възможно на нея да има интелигентен живот?

Предполага се, че когато говорим за извънземен разум и извънземни цивилизации, явно те не летят с ограниченията, свързани с нашите технологии, а владеят технологии, превишаващи скоростта на светлината. Така, че тези разстояния не са проблем за тях. Физиката, с която хората боравим, ограничава движението на материалните тела до скоростта на светлината. Но в тази безкрайна Вселена не може да има крайна скорост. Това означава, че има начин за по-бързо движение от скоростта на светлината.

В момента учените търсят подобни на Земята планети, защото човечеството не познава друга форма на живот освен земната. Можем да се срещнем някой ден с форми на живот, които да нямат нищо общо с това, което е около нас. Ние си представяме и си мечтаем не напразно, че извънземните приличат на нас. Когато говорим за Марс, никой не знае дали някой, който вижда марсоходите там, се крие от тях. Когато човек стъпи на Марс, тогава ще разбере истината за живота. Загадката за Луната е голяма, защото след като хора вече са стъпвали на спътника, странният въпрос, който си задават всички, е защо 50 години се заобикаля Луната. Или ние сме изгонени от там и там сме видели нещо, което не трябва да виждаме? Търсим разум на из Вселената, но самите ние не можем да се познаем.

Засичали ли сме сигнали от извънземни?

През 1974 г. е изпратено съобщението от сондата „Аресибо”, на което получаваме отговор през 2000 г. до обсерваторията "Чибълтън" в Англия под формата на житен кръг, който повтаря съобщението от „Аресибо”, но има малко изменение, което е отговор на изпратеното от нас съобщение. Житните кръгове, които те рисуват, представляват глава на човек, а на следващата година и глава на извънземен. Това означава, че те са ни разбрали. Търсим живот на други планети и в същото време виждаме, че някой се опитва да контактува с нас.

Чисто теоретично, възможно ли е човечеството да се адаптира за живот на Земя 2.0?

Първото нещо, което се определя за Земя 2.0 е, че тя попада в "зоната на живот", което означава, че трябва да има течна вода. Щом има и атмосфера, значи може да има и форми на живот. Тепърва започва да се изследва тази планета от гледна точка на това, какво ще бъде съдържанието на нейната атмосфера. Второ, искаме да разберем дали тя има магнитосфера. Магнитосферата на Земята представлява магнитните пояси, които фактически пазят живота на планетата от радиацията на звездата. Трябва да се разбере и дали Земя 2.0 има спътник, защото той е голям фактор върху човешките клетки. Сходствата между планетите говорят за много голяма надежда, че е възможно да има живот там.

Предвид разстоянието очевидно е, че не може да става дума за колонизация на този етап. Но има ли смисъл да се конструира специален космически апарат, който да изследва новооткритата планета по-подробно?

Не. Това, което отиде до Плутон (ред. бел. сондата "Нови хоризонти"), летя 9 години с нашите технологии, предвид че това е най-бързото тяло, което е изстреляно. А Плутон е на границата на Слънчевата система. Достигането на наша технология до Земя 2.0 ще отнеме поне 10 000 години. В момента ще използваме всякакви технологии, за да се опитаме да се свържем, но дори радиосигналът ще достигне до нея едва след 1400 години. Какъв е смисълът? Но мисловната, менталната енергия, тоест мисълта чрез телепатията, е с безкрайна скорост и се разпространява бързо. Извънземните могат да използват такава технология, да пробиват пространството. Нищо не знаем. Ние сме на нивото на неандерталците по отношение на тях и искаме контакт. Мравките искат ли контакт с нас?

Коя според Вас ще бъде първата планета, колонизирана от човека и кога би могло да се случи това?

Марс. С цялата си политика Марс върви натам. На Марс нещата са много положителни, защото първо, там има вода, имало е атмосфера. Има, макар и слабо, магнитосфера, но там Слънцето е по-слабо от това на Земята. На Марс може изкуствено да се пресъздаде атмосфера, тоест да се създадат култури, които да излъчват кислород и въглерод. На тази планета има много азот. Но има радиация, която е по-силна от тази на Земята. Ако се създадат оранжерии и се започне постепенно възстановяването на атмосферата и създаване на магнитосфера, ще се появи вода, защото тя е или в ледено състояние, или под повърхността. Преди много години имаше една сонда "Викинг", която кацна на Марс през 1976 г. Преди да отиде сондата, в изкуствени лаборатории, се създаде атмосфера, близка до тази на Марс.

Кога е възможно това да се случи?

Това е възможно, когато човечеството вместо да харчи пари за глупости, отиде там и го направи. Тези милиарди, които отиват за въоръжение, например, могат да се инвестират в една планета като Марс. Американците и руснаците развалиха сътрудничеството си в Космоса, след като се скараха за Украйна. Земята може да бъде застрашена от екокатастрофа, защото ние сме като голи охлюви. Може да ни уцели всеки момент или астероид, или комета и ние нямаме технология, която да ги разбие в Космоса. Ето това трябва да разбере човечеството – да инвестира пари в Космоса и в такива технологии.
Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани