Владислав Вълканов: Кметът на Русе трябва да е представител на хората в цялата община, в момента това не е така

19:41, 19 юли 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на сдружение "Граждански съвет Русе" и администратор на фейсбук групата "Русенци" Владислав Вълканов сподели наскоро в личния си профил в социалната мрежа фейсбук, че възнамерява да се включи в борбата за кмет на Русе на предстоящите местни избори на 25 октомври. Той подчерта, че не се смята за политик, а просто обикновен човек. "Лаик съм в политиката, никога не съм членувал в партии, нито съм бил на държавна служба", коментира по този повод Вълканов.

Във връзка с това Topnovini.bg се свърза с него, за да коментира своите намерения и виждания за управлението на Община Русе и това, което смята той, че би следвало да се промени.

Г-н Вълканов, във връзка с това, което сте писал в профила си ... потвърждавате ли официално, че възнамерявате да се кандидатирате за кмет на Русе? Какво Ви накара да предприемете тази стъпка?

Да, възнамерявам. Получих предложение от две партии за мандатоносител и от трета за място в гражданската им листа за общински съветник. Все още не съм приел официално никое от предложенията. Това, което споделих в социалната мрежа е просто намерение да приема някое от тях и по никакъв начин не е официално изявление, а просто споделяне на намерението ми с кръга от моите приятели.

Причините да приема са много. Може би най-важната от тях е промяна на статуквото, за което се боря от дълго време. Според мен, кметът на Русе трябва да е представител на хората в цялата община, както президентът е представител на целия български народ. В момента това на практика не е така. Кметът е партийно обвързан и изпълнява нарежданията на лидерите на своята партия, които често са във вреда на обществото. Друга не по-маловажна причина, е че Русе търпи демографски срив, населението намалява с бързи темпове, което поставя Русе вече дори след Стара Загора. Това се дължи, не само на ниската раждаемост, но и на безработицата и ниското заплащане на труда, липсата на инвестиции и слабата подкрепа на малкия бизнес, не само от държавата, но и от общината.

Всъщност като независим кандидат ли ще се борите за гласовете на русенци или от името на вече регистрирана партия, организация, движение, коалиция която или което ще има и съответна листа с кандидати за общински съветници и би подкрепила Вашата кандидатура?

От името на вече регистрирана партия, при определени условия. Най-вече държа да съм политически необвързан с партията, която бих приел да представлявам на изборите. Ще имаме собствена листа за общински съветници. За момента името на партията е под въпрос и ще го споделя официално в края на август.

На каква подкрепа и на какви гласове разчитате?

На подкрепата на хората, които са разочаровани и не ходят да гласуват. Хората, които са против празните предизборни обещания и винаги остават излъгани, че живота им ще стане по-добър. Както и на многото си лични познати и приятели, които ме познават от дълго време и споделят доста от възгледите ми.

А в случай, че не успеете да стигнете до балотаж, кой кандидат бихте подкрепил?

В такъв случай бих подкрепл по-достойния според мен кандидат. За целта ще се допитам и до групата "Русенци" в социалната мрежа фейсбук, на която съм администратор.

Като част от "Обществен съвет Русе" и "Граждански съвет Русе" участвахте в няколко срещи с общинската администрация, която наскоро бе отличена наскоро за прозрачност и откритост към гражданите и бизнеса. Как оценявате нейното взаимодействие с т. нар. неправителствен сектор и сходни граждански организации в града и региона?

Пристрастна. Общината толерира граждански организации, които безропотно следват общинската политика, без да критикуват действията на кмета и на управляващото мнозинство. Лично направих някои предложения на г-н Стоилов, които той обеща да разгледа и да изпълни още през 2013 г., но все още не ги виждам реализирани. На сдружение "Граждански съвет" все още не е отпуснато помещение, което да служи за офис, за това правихме постъпки от началото на 2014 г. В замяна на това, на други граждански сдружения, следващи "правилната" партийна политика, се наливат пари и се облагодетелстват от Общината. Мисля че, този прост пример е достатъчно нагледен.

След като вече сте се решили на подобна стъпка, от какво не сте доволен при последните управленски мандати на Община Русе и с оглед на това - какво смятате, че е необходимо да бъде променено?

На първо място промяна на приоритетите на общината. Според мен на първо място стои въпроса за инвестициите и подкрепата на дребния и среден местен бизнес. Това може да се осъществи по редица европроекти, които незнайно за мен, в момента не са приоритет на общината. Казано с прости думи, кметската власт има механизми за подобряване на икономиката на града ни, увеличаване на доходите, намаляване на безработицата, но не ги използва.

Необходима е също, промяна в реда на осъществяване на обществените поръчки. За никого не е тайна, че в момента се толерират определени фирми, които печелят всички конкурси на общината.

Необходимо е, оздравяване на губещите общински предприятия, а не тяхното ликвидиране, което неминуемо довежда до снижаване на бюджета на общината, което пък от своя страна води до увеличаване на местните данъци и такси, и зависимостта на общината от държавно, и европейско финансиране.

Необходима е пълна промяна в курса на общината към поддържане и възстановяване на архитектурните паметници и паметниците на културата, с които Русе може да се гордее и да привлича туристи. Редица програми и мерки на ЕС дават възможност за сто процентово финансиране за тяхното възстановяване. За сегашния кметски екип, това също не е приоритет.

Също, според мен е много важно, в ерата на IT-комуникациите, да се изгради система за електронно обслужване на гражданите, както и електронна система за провеждане на допитвания и местни референдуми. Общината трябва да започне да се вслушва в желанията на обикновените хора, да приема критиката и да се съобразява с нея, а не да я приема, като нападки и да се опитва да я заглуши. Списъкът с промени е доста дълъг, но според мен тези точки са най-важните.

В заключение искам да кажа, че дългът на кмета към обществото в Русе, не се изразява само в строителство, организиране на забавления и преразпределяне на пари, а в грижа за всеки отделен човек и защита на общия интерес на това общество, който се изразява в просперитет и повишаване стандарта на живот.

Благодаря на Topnovini.bg за дадената ми възможност да споделя своите виждания. Допълнително в началото на официалната предизборна кампания ще оповестя точките в програмата си.