Туитър на Илън Мъск – Перфектното място за имперсонификация

14:00, 24 ное 22 / Свят 25 1184 Шрифт:

След финализирането на покупката на Туитър от Илън Мъск миналата седмица новият собственик предостави серия от възможности, които превърнаха платформата в рай за имперсонификация.

Както повечето социални мрежи, Туитър слага синьо тикче на всички извести личности, след доказателство за самоличност. Така, когато някой с името Джордж Буш пише в платформата и има синьото тикче до името си в обикновения случай, можем да сме сигурни, че това е той.

След краткотрайната промяна на Мъск, синьото тикче бе предоставено на всички потребители, само срещу 8 долара месечно. Поради възможността да се сменят лесно имена в комбинация с новите тикчета за официален профил, само за няколко часа платформата се напълни с профили, преструващи се на някого другиго, пишещи подигравателни и злепоставящи публикации сякаш от официален профил.

Така Туитър се напълни с множество профили на Илън Мъск, които впоследствие бяха премахнати. Сред пострадалите от подобна подигравка бе бившия президентът Джордж Буш, самият Илън Мъск, рок групата Металика и мнозина други.

Опита на мултимилиардера да даде равен достъп до символа, маркиращ профил като официален, бе бързо прекратен, поради настъпилия хаос. Оказа се, че решението на Мъск не съвпада сякаш опитите му да се бори срещу нарастващата дезинформация в платформата.

Ед Марки, сенаторът на Масачузетс, се обърна публично към Мъск в Туитър, след като стана ясно, че някой е ползвал негов профил като верификация в Туитър. Подобни случаи само засилват съмненията за колко адекватно е решението на Мъск, щом е възможно да се фалшифицират и профили на хора от властта.

Друга ексцентрична проява на Мъск, откакто закупи Туитър, е известното му влизане в главния офис, носейки мивка; игра на думи от английски – let that sink in/ нека това потъне (бел. Прев.) като sink означава и мивка и потъване.

Не е ясно какви са останалите планове на Мъск за платформата и още по-малко как ще се справи сайтът с нанесените за няколко часа щети. Възможно е да наблюдаваме още проблеми, както с повечето от стартиралите на Мъск идеи. Изобщо доколко ще е постижима свободата на словото, която той обещава от самото началото на сагата с Туитър. Всички тези въпроси поставяме на фона на фона на това, че не е налична сигурност на информацията. Подобни експерименти на Мъск създават множество проблеми, свързани с киберсигурност, които биха могли да отблъснат стари и нови потенциални инвеститори на Туитър.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама