ЕС ще пести ток и ще сложи таван на цените

16:30, 30 сеп 22 / Свят 25 1667 Шрифт:
Василена Йорданова
Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха сделка за ограничаване на цените на електроенергията, съобщи чешкото председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Ройтерс и БТА.

Споразумението предвижда „задължително намаляване на потреблението на електричество, таван на пазарните приходи на производителите на ток и солидарен принос от страна на производителите на изкопаеми горива“, съобщи чешкото председателство в Twiter.

По силата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително. Събраните средства ще отидат за подпомагане на изпитващите затруднения домакинства и бизнеси, чиито сметки са скочили до тавана.

Европейските домакинства и предприятия вече са затруднени от нарастващите сметки за електроенергия, които подхранват рекордната инфлация, която достигна 10% в еврозоната.

Без таван за цените на вносния газ

В обявените мерки обаче липсва идеята, подкрепена от 15 държави от ЕС, сред които България, Франция, Испания, Италия, Гърция, Малта и Полша, за ограничаване на цените на вносния газ. Цените на електроенергията в ЕС се изчисляват въз основа на най-скъпия източник, в случая газ, който през последната година поскъпна около пет пъти, пише „Сега“.

„Има голямо разочарование, че в предложението, което е представено, няма нищо за цените на газа“, заяви полскиата министърка на екологията Анна Москва. „Тази пределна цена на газа ще бъде подкрепена от мнозинството европейски държави“ и „не може да бъде пренебрегната“, каза тя.

Германия обаче се противопостави, опасявайки се, че при въвеждането на таван на цените доставчиците на втечнен природен газ (LNG) просто ще избегнат Европа и ще се насочат към по-доходоносни пазари, което ще влоши кризата с доставките за ЕС. Това опасение обаче не бе подкрепено с факти, защото в Азия цената на газа е двойно по-ниска в сравнение с ЕС, а в САЩ е от 6 до 10 пъти по-ниска.

Еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон заяви, че трябва да има начин таванът да важи само за руския газ, който пристига в ЕС по тръбопроводи, а не под формата на втечнен природен газ. „Трябва да премахнем стимулите, които съществуват за Русия да манипулира тези обеми, и отговорът е ясен: трябва да предложим ценови таван за целия руски газ“, каза тя.

По-нататъшните мерки на ЕС вероятно ще бъдат обсъдени на неофициална среща на върха в Прага следващата седмица, както и на друга среща на министрите на енергетиката на ЕС на 11 и 12 октомври.

България обсъжда мерки за охраната на „Турски поток“

След заседанието в Брюксел на Съвета на ЕС Росен Христов заяви, че България настоява за таван върху цените на целия внос на газ в ЕС. „Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, трябва да бъде общо за всичкия газ, и налагане на рамки само за руския газ - това представлява санкция, а не е икономическа мярка за стабилизиране на пазара“, каза той, цитиран от БНР.

Министърът на енергетиката, че в България ще бъдат обсъдени мерки за охрана на „Турски поток“ след взривовете по „Северен поток“ 1 и 2.

„Трябва да обсъдим дали сегашните мерки по охрана на газопроводите са достатъчни и евентуално как бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че ако резултатите покажат, че това е наистина целенасочено действие, вероятно има интерес така инфраструктура да бъде отстранявана или временно извеждана от експлоатация“, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама