„Политико“: Качински срещу Брюксел - задава ли се Polexit

09:20, 09 авг 22 / Свят 25 2037 Шрифт:
Биляна Иванова

Премиерът на Полша Ярослав Качински се зарича, че правителството му няма да предприеме повече стъпки, за да изпълни изискванията на Европейската комисия за върховенство на закона, за да отключи 35 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми от програмата на ЕС за подпомагане в условията на пандемията.

Показахме максимална добра воля, но отстъпките не доведоха до нищо“, заяви Качински пред проправителствения информационен портал Sieci. Той настоя, че Полша е изпълнила своята част от сделката с Брюксел за отстъпление от някои аспекти на реформите в съдебната система в замяна на парите от ЕС, но споразумението е било „нарушено“ от другата страна. „Време е да си вземем поуки“, добави той.

„След като Европейската комисия не изпълнява задълженията си към Полша в тази област, ние нямаме причина да изпълняваме задълженията си към Европейския съюз“, каза Качински.

Комисията поиска от Полша да изпълни редица „основни етапи“ в отмяната на промените в съдебната система, за които се смята, че поставят съдиите под по-строг политически контрол в нарушение на демократичните стандарти на ЕС, преди да се съгласи да изплати средствата за възстановяване.

Миналия месец полският парламент прие законодателство, което предприе някои стъпки за постигане на тези цели, но тези мерки не са стигнали достатъчно далеч, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред полския вестник „Dziennik Gazeta Prawna“.

Полша е изправена и пред глоба от Съда на ЕС в размер на 1 млн. евро на ден за неизпълнение на разпореждане на Съда на ЕС за спиране на спорния дисциплинарен механизъм за съдиите в страната - което възлиза на повече от 280 млн. евро.

Но Качински настоя, че националистическото правителство, ръководено от неговата партия „Право и справедливост“ (ПиС), няма да направи нищо повече. Той обвини Комисията, че се опитва да подкопае върховенството на закона в Полша, и напомни на полските съдии, че тяхната първа лоялност е към полското право.

Той разглежда въпроса като част от по-широка конспирация, целяща да подкопае Полша, и обвинява Комисията, че се опитва „да пречупи Полша и да я принуди да се подчини напълно на Германия“. „Ние не се вписваме в германско-руските планове за управление на Европа“, предупреди той. „Една независима, икономически, социално и военно силна Полша е пречка за тях“.

Правителството на Полша се нуждае от средствата от ЕС, за да се справи с рязко покачващата се инфлация и нарастващата заплаха от икономическо забавяне, но отстъплението пред исканията на Брюксел би разгневило основния електорат на управляващата партия преди парламентарните избори догодина.

По-широкият кръг на партията е твърдо зад Качински в борбата с Брюксел.

Ако Европейската комисия се опита да ни притисне до стената, няма да имаме друг избор, освен да извадим всички оръдия от нашия арсенал и да открием огън“, предупреди Кшищоф Соболевски, генерален секретар на партията, в интервю за полското държавно радио в понеделник. Той заяви, че Варшава ще възприеме стратегия „зъб за зъб“, като наложи вето на инициативите на ЕС, създаде коалиция за уволнение на Фон дер Лайен и освобождаване на цялата Комисия, както и ще предприеме съдебни действия срещу Брюксел, за да получи парите от Фонда за възстановяване.

Не изключваме никакви действия“, каза той.

Опозицията се възползва от войнствените коментари на Качински и други лидери на ПиС, за да предупреди поляците, че подобна политика ще доведе до „полекзит“ на излизането на Полша от ЕС; поляците с огромно мнозинство подкрепят оставането в блока.

Колкото повече Качински използва ЕС като тактика за сплашване, толкова повече изпада в нелепост. Никой няма да вземе насериозно човек, който вместо големи средства предпочита да подари на поляците бедност, беззаконие, унищожаване на независимостта на съдебната система и следователно „Polexit“, заяви Гжегож Схетина, един от лидерите на опозиционната партия „Гражданска платформа".

Въпреки това Соболевски подчерта: „Ние няма да напуснем ЕС“, като добави, че неговата партия иска да реформира блока, за да го превърне в „съюз на европейските нации“.

ЕС вече е изплатил над 100 млрд. евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, но изплащането на средства на Полша и Унгария се забави заради съмнения за върховенство на закона.

Коментар на Ян Ченски за „Политико", публикуван от БГНЕС. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама