Роботите посягат на до 800 милиона работни места по света

20:30, 20 окт 20 / Свят 25 1947 Юлиан  Тодоров
Снимка: CanStockPhoto

Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва значителен дял от работни места в индустрии, представляващи близо една четвърт от глобалната работна сила, според оценките на „Блумбърг икономикс“.

Докладът на икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън посочва, че около 800 милиона души са изложени на огромния риск тяхната работа да се окаже излязла от употреба. Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими от автоматизацията. 

Учени ще обучават роботи да шият рани

Това е така, защото тези страни имат голям сегмент от работната сила в рода на прости, рутинни роли, които най-лесно могат да бъдат заменени от машини или вече разчитат на евтина работна ръка.

По-голямата автоматизация рискува да създаде по-голямо неравенство в доходите, пишат икономистите, цитирани от БГНЕС. Докато преди се смяташе, че роботите заплашват предимно нискоквалифицирани работни места, сега се вижда, че те заместват на позиции, които могат да бъдат разделени на прости механични стъпки. Това често попада в средата на разпределението на доходите, което води до ефекта на поляризация.

Корейски робот мери температура, пръска с дезинфектант и дава съвети за социална дистанция

Не всичко е обаче лоша новина. Някои от най-изложените на опасност страни също имат бързо застаряващо население, което означава, че технологията може да помогне за компенсиране на демографските „черни облаци“, струпващи се над техните икономики, преценяват Дауд и Джонсън.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!