“Европейският закон Магнитски“ ще действа за целия свят

15:00, 20 окт 20 / Свят 25 1731 Василена Йорданова

Европейската комисия предложи законопроект за налагане на забрана за пътуване и замразяване на активи за нарушаване на правата на човека в световен мащаб. Тази мярка е известна като “Европейския закон Магнитски“.

Планът на Еврокомисията би позволило на ЕС “накаже“ отговорните за сериозни нарушения на човешките права, независимо къде се случват. 

“По този начин за първи път Еврокомисията ще има възможност за упражняване на надзор върху прилагането на забраните за пътуване“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович при представянето на законопроекта, цитиран от Euroactiv.

Предложението е в отговор на политическото споразумение, постигнато от министрите на външните работи на ЕС през декември 2019 г. за постигане на напредък по отношение на създаването на санкционен режим. Новият предложен режим обаче няма да замени съществуващите ограничения, които са наложили държавите-членки.

Германското председателство на ЕС обяви, че се надява страните членки да го одобрят до края на тази година и евентуално да влезе в сила до януари.

Спорната точка

Името на руснака Магнитски в предложението за санкции на ЕС обаче е спорна точка, тъй като е трън в очите на някои държави, включително Гърция, Кипър и Италия, както и Унгария, чиито правителства са в тесни връзки с Русия. Руският адвокат Сергей Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Той бе арестуван и почина в затвора през 2009 г. при неизяснени обстоятелства. Смята се, че е бил изтезаван.

По време на първото си обръщение към Европейския парламент през септември председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че ще представи предложение за нов санкционен режим, който ще позволи на ЕС да налага санкции на конкретни лица навсякъде по света, подобно на Законът на Магнитски от 2012 г. в САЩ.

С оглед на неотдавнашните трудности на блока да наложи санкции срещу Беларус, Турция или Русия,  “трябва да бъдат създадени нови инструменти“, каза Фон дер Лайен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!