ЕК готова с преговорните рамки с Албания и Северна Македония

21:58, 01 юли 20 / Свят 25 1081
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предаде днес на Съвета на ЕС преговорните рамки за Северна Македония и Албания, като тяхното съдържание няма да бъде оповестявано преди одобрението им от страна на Съвета.

Уточнява се, че рамките са разделени на три: водещи принципи на преговорите за присъединяване, същински преговори и преговорна процедура с цел цялостно прилагане на европейското законодателство и неговите принципи в законодателната рамка на страните-кандидати, съобщава БГНЕС.

В отличие от преговорните рамки с други държави, ЕК е добавила за Скопие и Тирана и приетата през март нова методология на преговорите, взето е предвид развитието на европейското законодателство, както и спецификите и заслугите на всяка от страните поотделно.

В предложените преговорни рамки фокусът е поставен върху правосъдието, функционирането на демократични институции и публична администрация, както и икономиката. Предвиден е „по-силен“ политически двигател на процеса и по-динамичен ритъм на преговорите посредством групиране на преговорни глави в тематични клъстери.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че очаква с нетърпение разговорите между държавите-членки да се проведат колкото е възможно по-скоро, за да се проведат и първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония. „Тяхното бъдеще категорично е в Европейския съюз и съм убеден, че те ще продължат да осъществяват реформите по пътя към ЕС, както го правеха и досега“, подчерта той.

София приветства решението за преговори за членство в ЕС със Скопие и Тирана

Според дипломатически източници, цитирани от МИА, първите междуправителствени конференции едва ли ще се проведат до края на тази година. Държавите-членки би трябвало да дискутират въпроса за разширяването от септември, тъй като летните месеци ще бъдат посветени изцяло на опитите за намиране на компромис по въпроса за излизането на икономическата криза на ЕС и бъдещето на бюджета му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи