Настъпиха мрачни времена за италианските медии

16:59, 01 юни 20 / Свят 25 523
Снимка: CanstockPhoto

Най-вероятно пандемията с Covid-19 няма да я преживеят много медии в Италия, пише  местният всекидневник „Ил Манифесто“ в статия за драстичното намаляване на броя на служителите, обявени от собствениците на „Ил Соле 24 Оре“, „Радио Капитал“ и всекидневника „Ла Газета дел Медзоджорно“.

Журналистите от „Ил Соле 24 Оре“, най-влиятелният и най-продаваният вестник по икономически и финансови въпроси, чийто издател е асоциация на индустриалците, обмислят десетдневна стачка след обявяването на 25-процентов спад на персонала. Разглежда се и възможността за вот на недоверие на действащия директор Фабио Тамбурини, както и други форми на протест, съобщава БГНЕС.

„Радио Капитал“ и всекидневникът „Ла Република“ , който наскоро стана собственост на семейство Анели, мажоритарен собственик на автомобилния гигант „Фиат“, също бяха засегнати от ограничителните мерки. Собствениците обявиха намаляване на броя на служителите наполовина, за да спестят пари.

„В най-лошото положение е вестникът на южните провинции Базиликата и Пулия "Ла Газета дел Медзоджорно“, който е заплашен от затваряне след 133 години съществуване. Издателят на вестника „Едисуд“ обяви фалит“, пише „Ил Манифесто“.

Изданието отбелязва, че преди две седмици журналистите в италианската информационна агенция AНСА стачкуваха, след като бе обявено намалението на броя на служителите с 24%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи