Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

08:51, 26 фев 20 / Свят 25 1301 Topnovini

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция. Срещу документа гласуваха и партиите от управляващата коалиция, както и от опозицията. Парламентът отказа да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени със 113 гласа от общо 150 депутати, съобщи БТА.

Основният аргумент срещу документа е, че ще бъде нарушена конституцията, като се отхвърли дефиницията на брака като съюз между мъж и жена.

Депутатите призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия ще остане вън от договора. Опозиционната крайнодясна Народна партия "Наша Словакия" също гласува против.

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи ще нарушат конституцията - например, защото конституцията дефинира брака като съюз на мъж и жена. С отделен вот броени дни преди парламентарните избори в събота, двете коалиционни партии гласуваха, също заедно с други, за одобряването на законопроект, който дава на пенсионерите допълнителна 13-а пенсия.

Десноцентристките опозиционни партии, които имат добър шанс да сформират правителство, осъдиха мярката като популистка. Не е ясно засега дали президентката Чапутова е готова да я одобри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 69 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.